Saga se nastavlja: Viši sud opet ukinuo presudu

Kada presuda Višeg suda postane pravosnažna, Radovićeva može tražiti reviziju odluke Višeg suda koja se upućuje Vrhovnom sudu
10178 pregleda 17 komentar(a)
Ima pravo revizije pred Vrhovnim sudom: Radovićeva sa advokatom, Foto: Boris Pejović
Ima pravo revizije pred Vrhovnim sudom: Radovićeva sa advokatom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.12.2019. 08:02h

Podgorički Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom je utvrđeno da je Skupština nezakonito smijenila bivšu viceguverneku Centralne banke (CBCG), Irenu Radović na predlog guvernera Radoja Žugića u julu prošle godine.

To je “Vijestima” juče saopšteno iz suda kojim rukovodi Boris Savić. Kada presuda Višeg suda postane pravosnažna, Radovićeva može tražiti reviziju odluke Višeg suda koja se upućuje Vrhovnom sudu.

“Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu Osnovnog suda u Podgorici i tužbu odbacio”, piše u odgovoru Višeg suda “Vijestima”

Viši sud je tu presudu donio 29. novembra ove godine.

Iz advokatskog tima Radovićeve “Vijestima” je juče rečeno da ne mogu davati izjave dok ne vide šta piše u presudi Višeg suda.

Na pitanje “Vijesti” zašto stranke nijesu obaviještene o presudi, iz suda su kazali da se radi o postupku pred žalbenim sudom u kojem se odluka donosi na sjednici Vijeća koja nije javna.

“Nakon donošenja odluke, rok za pisanu izradu je 30 dana, nakon čega se odluka razdužuje i spisi predmeta dostavljaju osnovnom sudu radi uručenja strankama. Prema tome, stranke za odluku saznaju tek onda kada je dobiju, a kako je predviđeno zakonom i sudskim poslovnikom. Što se tiče obavještavanja javnosti, drugostepeni sud može dati obavještenje o vrsti odluke tek nakon otpremanja iste iz suda, što znači da javnost može saznati odluku i prije stranaka koje je dobijaju tek po uručenju od osnovnog suda. Odluka ovog suda, nakon anonimizacije, biće na sajtu”, navode iz Višeg suda.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države u ime Skupštine Crne Gore tražio je od Višeg suda da ukine presudu Osnovnog suda koji je u ponovljenom postupku 27. septembra 2019. godine presudio da je parlament nezakonito, na predlog Žugića, smijenio Radovićevu sa pozicije viceguvernera.

Sudija Osnovnog suda Milena Brajović u ponovljenom postupku donijela je presudu u korist Radovićeve. Prethodno je Viši sud, nakon žalbe Skupštine na prvostepenu presudu Osnovnog suda iz februara ove godine, prvo u maju potvrdio presudu da je Radovićeva nezakonito smijenjena, a onda je u julu donio novu kojom je oborio prvostepenu i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje. Nova presuda je uslijedila nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica donijela pravni stav po kome je preporučila sudovima da ne preispituju odluke Skupštine o smjenama javnih funkcionera.

Prije odluke Osnovnog suda u februaru ove godine, Upravni sud se po tužbi Radovićeve proglasio nenadležnim. Vrhovni sud je potvrdio to rješenje 25. oktobra 2018. i ukazao da se na prava zaposlenih u CBCG primjenjuju opšti propisi o radu, te da je Osnovni sud nadležan da u prvom stepenu presudi u sporovima iz radnog odnosa.

Osnovno i Više državno tužilaštvo pravosnažno su odbacili guvenerovu krivičnu prijavu kojom je tvrdio da je Radovićeva odala službene tajne sudu, što je bio jedan od ključnih razloga u predlogu za razrješenje, a to je konstatovano u presudi Osnovnog suda.

Viši sud: Nismo kasnili s odlukom

Povodom teksta “Viši sud opet kasni sa odlukom” koji je juče objavljen u “Vijestima” Viši sud je poslao reagovanje u kome kaže da su neistiniti navodi iz naslova teksta, a koji se ponavljaju i u sadržaju potencirajući da je „rok istekao juče a sud kojim predsjedava Boris Savić nije donio odluku“. “Obavještavamo javnost da su Višem sudu u Podgorici dostavljeni spisi ovog predmeta 17.10. 2019. godine, a da je odluka u predmetu donijeta na sjednici vijeća održanoj dana 29.11.2019. godine, dakle prije isteka zakonskog roka od 60 dana od prijema spisa predmeta. Prema tome, očigledno je, nijesu istiniti navodi da Viši sud u Podgorici kasni sa odlukom, a što se posebno naglašava riječima „opet kasni sa odlukom“. Ukazujemo da se redakcija „Vijesti“ nije obraćala Višem sudu u Podgorici radi dobijanja tačne informacije i pravilnog informisanja javnosti”, naveli su iz Višeg suda. Informaciju o isteku roka od 60 dana “Vijesti” su dobile od Radovićeve.

Bonus video: