Marković: Prioritet infrastrukturno i ekonomsko povezivanje regiona

Predsjednik Vlade je danas u Sofiji učestvovao na radnom ručku koji je priredio bugarski premijer Bojko Borisov za lidere Zapadnobalkanske šestorke
1 komentar(a)
Duško Marković Sofija, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković Sofija, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.03.2018. 18:02h

Infrastrukturno i ekonomsko povezivanje regiona, kao i dobrosusjedski odnosi, prioriteti su kojima će Crna Gora doprinositi na regionalnom planu, uz ispunjavanje ukupne reformske i ekonomske agende u procesu pristupanja, saopštio je predsjednik Vlade, Duško Marković.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Marković danas u Sofiji učestvovao na radnom ručku koji je priredio bugarski premijer, Bojko Borisov, za lidere Zapadnobalkanske šestorke, uz učešće predsjednika Evropske komisije (EK), Žana Kloda Junkera, visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, Federike Mogerini i evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannesa Hana.

“Na skupu su dogovoreni dalji koraci u pravcu realizacije obaveza u okviru agendi povezivanja, naročito konkretnih infrastrukturnih projekata, kao i regionalnog ekonomskog prostora”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da je Jadransko-jonski koridor, u tim smislu, potenciran u kontekstu Crne Gore, kao dio integracije u evropske koridore.

Skup u Sofiji je priređen na kraju zapadnobalkanske turneje Junkera u cilju promovisanja Strategije EK za Zapadni Balkan.

“Borisov, u ime zemlje koja predsjedava Savjetom EU, i Junker ocijenili su da su poruke EU sadržane u Strategiji dobro primljene u regionu i dodali da one predstavljaju znak dugoročne posvećenosti EU regionu i njegovoj evropskoj budućnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je na sastanku bilo riječi o individualnom napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu integracija, što je važeći princip afirmisan u Strategiji i o načinu kako da vrijeme pred važne događjaje, poput samita EU – Zapadni Balkan, bude iskorišćeno na najbolji način.

Bonus video: