Budva traži blokadu Rašidove firme

Prošle godine “Budva Heights “poslovala sa minusom od 2,6 miliona, dok su dugoročne kreditne obaveze firme 25,9 miliona eura. Firma je do sada tri puta mijenjala ime
3944 pregleda 0 komentar(a)
Sporna zemlja na Košljunu, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Sporna zemlja na Košljunu, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zatražila je od Centralne banke da blokira račun podgoričkoj kompaniji „Budva Heights“ nekadašanje “Monte mena investment”, i prinudno naplati oko 50 hiljada eura poreskog duga.

Firmi u kojoj četvrtinu kapitala ima palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, opštinska služba ostavila je rok od 15 dana da izmiri porez na nepokretnost na ime zemljišnog kompleksa od 53 hiljade kvadrata koji posjeduje u podnožju brda Košljun naspram rta Zavala.

Rješenje o prinudnoj naplati dostavljeno je firmi „Budva Heights“ još u julu, a pravosnažno je postalo 30. oktobra, da bi priije dvije sedmice Uprava lokalnih javnih prihoda donijela rješenje o prinudnoj naplati.

Opština ima pravo da, ukoliko ne bude mogla da naplati dug blokadom računa da upiše i hipoteku na zemljišni kompleks, kako bi se time obezbijedila da će dugovanje biti namireno.

Zakonom o poreskoj administraciji, postupak prinudne naplate preduzima se kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave.

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Opštini godinama unazad Rašidova firma nije dostavljala poreske prijave, pa Uprava lokalnih javnih prihoda nije imala u evidenciji da se „Budva Heights“, bivša

“Monte mena investments” uknjižila u januaru 2017. na atraktivni kompleks. Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid od aprila nije više stoodstotni vlasnik firme “Budva Heights”, već samo četvrtine, a preostali dio se vodi na of šor firmu “Saint George company”.

U finansijskom iskazu za 2018, vrijednost zemlje na Košljunu procijenjena je na 19,7 miliona eura. Firma je prošle godine poslovala u minusu 2,6 miliona, dok su dugoročne kreditne obaveze firme 25,9 miliona eura.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 12 godina, koja je tri puta mijenjala ime. Porvobitno se zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, a od početka aprila, ulaskom of šor kompanije, iza koje su sakriveni vlasnici, dobila je i novo ime. Mjesto izvršnog direktora, kako piše u Centralnom registru, zadržao je Majed Shqirat.

Rašidova firma“ Monte Mena investment“ uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017., iako je zemlju trgovala još davne 2007. Preko svoje firme “Peeonir investment“, Rašid je pet hektara zemlje kupio za 20 miliona eura i to je bila njegova prva i, po svemu sudeći, jedina čista investicija u Crnoj Gori. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Rašid je te 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za nevjerovatnih 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte mena“ 66 hiljada kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo.

Zbog nevraćenog kredita od 5.28 miliona eura, Hipo alpe adri development banka je prodala Skođiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG. Za Rašidom, dok je po Crnoj Gori važio za najprimamljivijeg investitora, te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijated pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Bonus video: