Teško do naplate duga od Eko katuna Štavna

Stečajna uprava andrijevačke firme priznala potraživanja od 23 hiljade eura, najviše se duguje dvojici bivših radnika
2170 pregleda 1 komentar(a)
Eko katun Štavna, Foto: Booking.com
Eko katun Štavna, Foto: Booking.com

Stečajna uprava andrijevičke firme Eko katun, u okviru kojeg je do 2015. poslovao Eko katun Štavna na planini Komovi, priznala je sve prijave dugovanja od ukupno oko 23 hiljade eura.

Ročište za ispitivanje potraživanja održano je juče u Privrednom sudu.

Povjerioci su bez izgleda da naplate dug jer ova firma od 2015. godine nema imovinu.

Stečajni upravnik Boris Radović potvrdio je “Vijestima” da pojedinačno dva najveća potraživanja imaju dva bivša radnika, ukupno nešto manje od 21 hiljadu eura, bez kamata.

“Jedan radnik potražuje 4.202 eura i dodatno oko 6.811 eura, po osnovu sudske presude. Drugom radniku, bez obračunatih kamata, priznato je potraživanje od 9.436 eura”, objasnio je Radović.

Elektroprivredi je, kako kaže, priznat dug od oko 1.000 eura, Centralnoj banci oko 142 eura, kompaniji M-tel 63 eura...

“Kroz stečajni postupak i preduzete radnje došao sam do odgovora i uvjerenja da ovaj stečajni dužnik nema nikakve pokretne, ni nepokretne imovine, ni vozila, apsolutno ništa. Osnivač Eko katuna - Opština Andrijevica donijela je 2015. odluku o povlačenju nenovčanog kapitala (unijetog u Eko katun 2006) iz ovog preduzeća, tako da je ostao samo novčani dio od oko 100 eura”, rekao je Radović.

Opština Andrijevica, kao osnivač, pokrenula je stečajni postupak u Eko katunu “zbog otežanih uslova poslovanja i trajne insolventnosti i nelikvidnosti ovog društva”, a Privredni sud je pokrenuo stečaj 6. decembra 2019. Stečajni predmet je kod sudije Zorana Ašanina.

Lokalne vlasti u Andrijevici, gdje apsolutno vlada DPS, navodno pripremaju teren da po nižoj cijeni nego što je pravljen međunarodnom donacijom preproda Eko katun Štavna, Željku Guberiniću, bliskom vladajućoj partiji. On se o tome nije izjašnjavao, a do sada je gazdovao Eko katunom, koji mu je bio dat u zakup.

Bonus video: