Simović: Agrobudžet iznosi 61 milion eura, domaćinski, evropski i razvojni

“Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona eura nacionalnih sredstava i to 24,4 miliona iz budžeta i devet miliona kreditnih sredstava”, precizirao je Simović
700 pregleda 1 komentar(a)
Simović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Simović, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.01.2020. 14:04h

Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 miliona eura i za 8,3 miliona je veći nego prošle, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On je u selu Smokovac, predstavljajući ovogodišnji Agrobudžet koji je Vlada usvojila u četvrtak, kazao da je on domaćinski, evropski i razvojni.

“Ovako izdašna sredstva su samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta naše ekonomije. Povećanje podrške iz evropskih fondova rezultat je ostvarenog napretka u evropskim integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada”, rekao je Simović na imanju rukometaša Mladena Rakčevića koji je uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom.

Milutin Simović, Mladen Rakčević
Simović u razgovoru sa Rakčevićem(Foto: Vlada Crne Gore)

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da je Agrobudžet domaćinski zbog stalnog rasta sredstava koje Vlada obezbjeđuje iz budžeta.

“Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona eura nacionalnih sredstava i to 24,4 miliona iz budžeta i devet miliona kreditnih sredstava”, precizirao je Simović.

Prema njegovim riječima, budžet je evropski, jer u strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredijeljena su iz evropskih fondova – 26,5 miliona eura.

“Agrobudžet je razvojni, jer će ovako kreirane mjere samo u ovoj godini za rezultat imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona eura”, naveo je Simović.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške - poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi.

Ukupno je definisano 57 mjera.

Simović je rekao da je za tržišno cjenovnu politiku definisano deset mjera i opredijeljeno 9,3 miliona eura, što je povećanje za 1,3 miliona u odnosu na prošlu godinu.

On je saopštio da se 23 mjere u iznosu od 40 miliona eura odnose na ruralni razvoj, što predstavlja rast podrške ruralnom razvoju od 7,3 miliona eura.

“Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 2,24 miliona eura, što je povećanje za oko 700 hiljada eura. Za bezbjednost hrane, zdravstvenu zaštitu životinja, fitosanitarne mjere i razvoj kapaciteta u tim važnim oblastima usmjereno je 4,2 miliona eura, odnosno 50 odsto više”, precizirao je Simović.

Za direktna plaćanja definisano je šest programa u iznosu od 8,2 miliona eura, što je povećanje za 1,1 milion u odnosu na prošlu godinu.

Ministarstvo će, kako je najavio, nastaviti sa širokim obuhvatom korisnika i u stočarskoj i u biljnoj proizvodnji.

“Povećali smo iznos opredijeljenih sredstava za premije u stočarstvu sa tri na 3,5 miliona eura. Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način odgovorili smo na dugogodišnje zahtjeve i očekivanja farmera da se sva grla obuhvate premijama”, objasnio je Simović.

Ministarstvo će, shodno Agrobudžetu, nastaviti i sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo evropskog kvaliteta.

“Novina je da će od sredine ove godine sredstva podrške biti uplaćivana direktno na žiro račun proizvođača, što je bio njihov sve češći zahtjev. Na ovaj način će proizvođači mlijeka znati koliki iznos premije ostvaruju od države, a koliki je iznos koji dobijaju od mljekara”, saopštio je Simović.

Agrobudžetom je povećana podrška pčelarstvu, a ove godine opredijeljeno je 400 hiljada eura za taj sektor.

“Izašli smo u susret zahtjevima pčelara i povećali podršku za nabavku matica i preradu voska, a od ove godine uključili podršku za nabavku opreme i pribora”, rekao je Simović.

Za jačanje konkurentnosti definisano je 17 mjera i opredijeljeno 36,6 miliona eura.

Simović je kazao da je prošlu godinu obilježilo ugovaranje i početak realizacije projekata u okviru IPARD programa.

“Ugovorena su 264 projekta za dvije mjere. Krajem prošle godine realizovane su i prve isplate korisnicima podrške, a tokom ove godine očekujemo veliki investicioni zamah, kroz završetak započetih projekata i isplatu podrške”, precizirao je Simović.

U ovom trenutku, samo kroz IPARD program, realizuju se investicije od preko 25 miliona eura, uz bespovratnu podršku od oko deset miliona eura.

Bonus video: