UPSUL Crne Gore u projektu “ANDROMEDA”

Očekuje se da će projekat imati važan uticaj na kontrolu i sigurnost evropskih granica, kao i na proširivanje prekogranične međunarodne saradnje
807 pregleda 0 komentar(a)
Sa početnog sastanka
Sa početnog sastanka

Poboljšano zajedničko okruženje za razmjenu informacija za sisteme granične komande, kontrole i koordinacije – ANDROMEDA, nazive je nove međunarodne inicijative i projekta za kontrolu i sigurnost evropskih granica, a čiji je dio i Uprava pomor ska sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL).

Projektom ANDROMEDA koordinira grčko Ministarstvo pomorstva i ostrvske politike. Realizacijom tog projekta, kako je daopšteno iz UPSUL, biće iskorišćen potpuni potencijal koncepta “Zajedničkog okruženja za razmjenu informacija” - CISE (eng. Common Information Sharing Environment), validacijom sistema za komandu, kontrolu i koordinaciju, kompatibilnih sa CISE, u dužem vremenskom periodu, od strane nekoliko obalnih i graničnih agencija.

Realizacija projekta počela jeu posljendjem kvartalu prošle godine i trajaće 18 mjeseci. U ANDROMEDU je uključeno 19 partnera iz 8 država, koji su prenijeli svoja važna iskustva i iskoristili doprinose od ostalih prošlih i tekućih istraživačkih projekata.

Očekuje se da će projekat stoga imati važan uticaj na kontrolu i sigurnost evropskih granica, kao i na proširivanje prekogranične međunarodne saradnje.

“ANDROMEDA predviđa dalje poboljšanje, validaciju i primjenu koncepta CISE proširenjem njegovog obima na razmjenu informacija u okviru kopnenog nadzora i adaptiranje relevantnih rješenja komande i kontrole (eng. Command & Control – C2) i ostalih povezanih usluga.”- pojašnjeno je iz UPSUL.

UPSUL u ANDROMEDI učestvuje kao jedan od krajnih korisnika unapređenog zajedničkog okruženja za razmjenu informacija, pri čemu ova Uprava kao dio sistema pomorskih vlasti Crne Gore, zajedno sa tehničkim partnerima u prijektu, radi na definisanju scenarija i zahtjeva krajnjih korisnika, operativnoj analizi, izradi, testiranju i potvrđivanju ponuđenih rješenja u jadransko-jonskom regionu Mediterana.

“Pored toga uloga Uprave obuhvata i konsultacije vezano za dizajn C2 rješenja za granice na moru, usluge podrške odlučivanju, spajanje podataka, aktivnosti isprobavanja donesenih rješanja i njihovu eksploataciju i evaluaciju.”- ističu iz Uprave na čijem je čelu Safet Kočan.Inače, ukupna vrijednost projekta ANDROMEDA je 4.999.400 eura, od čega dio budžeta koji pripada Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore. iznosi 123.750 eura.

Bonus video: