Marković: Nema duplih spiskova bivših radnika „Dakića”

Advokat navodi da se imena 14 radnika nalaze na dva spiska jer preko jednog advokata potražuju sedam, a preko drugog 70 zaostalih zarada
1508 pregleda 0 komentar(a)
Ostaci bivše fabrike, Foto: Savo Prelević
Ostaci bivše fabrike, Foto: Savo Prelević

Povodom teksta “Duplirani spiskovi smanjili isplatu za 28.000 eura”, reagovao je advokat Ljubomir Marković, čije reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Ovakav naslov daje neistinitu sliku o postupku u isplati, od strane Ustavnog suda dosuđenog iznosa nadoknade nematerijalne štete po odluci suda br. 296/17 od 25. juna 2019. godine za ranije radnike AD “Radoje Dakić” Podgorica u stečaju, koji su osnovom pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda ostvarili pravo na isplatu dugovanih neisplaćenih 77 plata od svog poslodavca. Na spisku za isplatu radnicima koji je od Ustavnog suda dobila ova advokatska kancelarija nalazi se i 14 radnika koji su ostvarili pravo na isplatu samo 7 plata posredstvom ove kancelarije, a da su ostvarili pravo za ostalih 70 plata kod advokatske kancelarije Prelević. Dakle, u konkretnom slučaju ne radi se ni o kakvim “duplim spiskovima radnika”, već se radi o na zakonom zasnovanom pravu da se osnovom pravosnažnih presuda sudova naplati cjelokupan dug po svakom osnovu od strane dužnika u stečaju. Ustavni sud je ovoj kancelariji, dana 18. 12. 2019. godine, dostavio ispravku ranije odluke Ustavnog suda u predmetu br. 296/17 od 25. juna 2019. godine na način što je sa liste usvojene odluke izbrisao 14 radnika stečajnog dužnika i to bez obrazloženja, tako da je advokatska kancelarija Marković imala umjesto 107 radnika koje i dalje zastupa u predmetnoj isplati ukupnog potraživanja, za ovu isplatu samo 93 radnika. Prema svih 107 radnika koji su zastupani od strane ove kancelarije imamo i dalje zakonsku obavezu da zastupamo sve ove radnike do konačne isplate cjelokupnog duga od strane stečajnog dužnika, što ćemo saglasno potpisanom ugovoru i punomoćju činiti.

Nikada niko od strane ove kancelarije nije dao saglasnost da se objave imena ranijih radnika u vašoj novini kojima je uskraćeno pravo na sadašnju isplatu, jer je to suprotno zakonu, a vaša objava istih, još sa objavljivanjem nekadašnjih funkcija koju su obavljali, u cilju stvaranja senzacije i nanošenja ljage istima odgovornost je vašeg lista, koju će vjerovatno tražiti svi imenovani radnici. Ponovo ističem da je objavljena neistina da su postojali i da postoje bilo kakvi “dupli spiskovi”, bilo kod ove ili advokatske kancelarije Prelević, već se na ovaj način, iz meni nepoznatih razloga, obmanjuje javnost i stvara zabuna kod razlučnih povjerilaca, te insinuacijom nanosi moralna šteta ljudima čija su imena bez dozvole objavljena u vašem listu.

Sve je u telefonskom razgovoru vašem novinaru do detalja objašnjeno i ponuđeno je istom da dođe da izvrši uvid u sve odluke i pravno valjane sudske presude, što ovaj nije učinio već je iz, njemu samo znanih razloga, posegao za dezinformacijama na ovakav način. Ostalo iz članka ne zavređuje komentar.

Ne postoje nikakvi dupli spiskovi, već postoje sudske odluke koje prate spiskove za sve što je rađeno, a nijesam kompententan komentarisati ispravku odluke Ustavnog suda, već sam bio dužan da istu doslovice poštujem”, naveo je Marković u reagovanju.

Bonus video: