NOVE CIJENE OD PONOĆI

Potvrđeno pisanje "Vijesti": Eurodizel jeftiniji sedam, lož ulje šest centi

Do pojeftinjenja eurodizela dolazi nakon pada cijene nafte na svjetskim berzama
17045 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2020. 13:36h

Cijena eurodizela na crnogorskim pumpama od ponoći biće niže sedam centi, a lož ulja šest centi i iznosiće 1,19 centi, odnosno, 1,16 centi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, dok će cijene dvije vrste eurosupera 95 i 98 ostaće nepromijenjene naredne dvije sedmice.

Time je potvrđena nezvanična projekcija koju su “Vijesti” jutros rano objavile, a dobile dan ranije iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore.

Litar eurodizela trenutno je 1,26 eura po litru, cijena eurosupera 95 i 98 iznosi 1,31 euro, odnosno, 1,35 eura, a lož ulje za veleprodaju košta 1,22 eura.

Do pojeftinjenja eurodizela dolazi nakon pada cijene nafte na svjetskim berzama. Prethodno se cijena eurodizela nije mijenjala četiri mjeseca. Tokom naredne sedmice i u susjednim državama očekuje se pad maloprodajnih cijena goriva.

U skladu sa Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u Crnoj Gori se dvosedmično usklađuju cijene prema utvrđenoj formuli, a zavise od prosječnog rasta (ili pada) cijena na svjetskim berzama i kretanja, odnosno, oscilacija valutnog para euro/dolar. Regionalni dobavljači formiraju cijene u odnosu na berzu Mediterranean Platt’s Ground.

“Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 17.februara 2020. a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 18.februara 2020. godine”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Do promjene maloprodajnih cijena goriva posljednji put je došlo sredinom oktobra prošle godine, kada je litar eurosuper 95 pojeftinio sa 1,34 na 1,31 euro, a super 98 sa 1,38 na 1,35 eura. Cijena eurodizela tada se nije promijenila i ostala je na 1,26 eura po litru.

Preporučujemo za Vas