Koristiti resurse CBCG kako bi se izbjegle blokade

Iz Udruženja banaka (UCBCG) danas je saopšteno da su sa izvršiteljima imali zajednički sastanak u cilju prevazilaženja problema sa prinudnom naplatom
137 pregleda 0 komentar(a)
Centrlana banka, CBCG, Foto: Savo Prelević
Centrlana banka, CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2018. 16:44h

Predstavnici komercijalnih banaka i komore javnih izvršitelja zaključili su da resurse koje je Centralna banka (CBCG) stavila na raspolaganje javnim izvršiteljima u pogledu transakcionih računa treba koristiti kako bi se izbjegao problem blokade u procesu prinudnih naplata.

Iz Udruženja banaka (UCBCG) danas je saopšteno da su sa izvršiteljima imali zajednički sastanak u cilju prevazilaženja problema sa prinudnom naplatom.

“Naglašeno je da treba koristiti resurse koje je CBCG stavila na raspolaganju javnim izvršiteljima u pogledu transakcionih računa i time izbjegavati problem blokade kod svih banaka po konkretnom dužniku i da se izbjegne da banke za isto fizičko lice - izvršnog dužnika izvršenje sprovedu više puta.To dovodi do neopravdane naplate preko iznosa naloženog u postupku prinudne naplate, bez krivice banaka” kazali su u UBCG.

Obješnjeno je da banke angažuju velike resurse po zahtjevima izvršitelja, a nisu povjerilacili dužnik, niti u većini slučajeva naplaćuju bilo kakvu naknadu za uslugu. “ U naredbama za blokadu mora biti definisano da li se radi o blokadi do konačne naplate ili jednokratnoj blokadi računa koja je namijenjena prikupljanju novca koi u tom trenutku postoji na računu. Izmjenama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju iz 2015. godine je propisano da izvršenje na zaradi sprovodi poslodavac što je bankama trebalo da olakša dio posla po rješenjima o izvršenju. Pored pomenutog, banke obično imaju jedan račun koji može da ima više namjena (pored prijema zarade) tako da po prijemu rješenja o izvršenju moraju da ispitaju namjenu novca na računu kako bi mogle da postupe po istom” objašnjeno je iz UBCG.

Dalje se navodi da UBCG radi aktivno na rješavanju svih problema, prevashodno zarad efikasnosti, zaštite korisnika usluga kod banaka i na transparetnosti sistema gdje javnost mora biti upoznata, a time i da se izbjegnu negativne konotacije odnosno reputacioni rizik samih banaka koje rade u skladu sa zakonom i pratećim propisima.

“Dobra volja postoji kod svih učesnikaprocesa, tako da se nadamo da će u doglednom vremenu sistem biti još efikasniji uklanjanjem evidentiranih problema” ocijenili su u UBCG.

Bonus video: