MINISTARKA UČESTVOVALA NA PANELU "ODRŽIVI ENERGETSKI MODEL REGIONA"

Sekulić: Neophodno je imati poseban senzibilitet kada su strani investitori u pitanju

Sekulić je kazala i da Crna Gora intenzivno radi na jačanju saradnje sa svojim susjedima i integraciji u evropsko energetsko tržište
69 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Ministarstvo ekonomije
Dragica Sekulić, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 26.02.2018. 16:55h

Crna Gora je odlučna ne samo da ispuni svoj nacionalni cilj od 33 odsto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, već i da svoj dalji energetski razvoj gradi na bazi korišćenja obnovljivih izvora energije uz tržišne principe, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je danas učestvovala na panelu „Održivi energetski model Regiona“ koji je organizovan u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, a koji se u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava u Londonu.

Sekulić je istakla da je Crna Gora u više navrata pokazala spremnost i odlučnost u pružanju podrške stranim investitorima koje žele da investiraju u crnogorsku energetiku.

Najnoviji primjer je, prema njenim riječima, više nego uspješna saradnja sa francuskom kompanijom "Akuo Energy" na projektu VE Krnovo.

Sekulić je navela da taj projekat, i pored svih izazova koje svaki novi pristup donosi u početku, primjer uspješne saradnje Vlade Crne Gore i privatnog sektora.

„U cilju realizacije velikih i uspješnijh projekata, neophodno je razumijevanje s obje strane i pronalažanje zajedničkih rješenja“, ocijenila Sekulić, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je ukazala da je zadovoljstvo investitora koji uspješno realizuje projekat najbolja promocija investicione klime u jednoj zemlji.

Zbog toga je, kako je rekla, neophodno imati poseban senzibilitet kada su strani investitori u pitanju.

Sekulić je dodala da Crna Gora intenzivno radi na jačanju saradnje sa svojim susjedima i integraciji u evropsko energetsko tržište.

Ona je podsjetila da porijeklo Evropske unije koju danas poznajemo dolazi iz energetske saradnje.

Sekulić je naglasila da Crna Gora, doprinoseći u izgradnji Transbalkanskog koridora, uporedo sa realizacijom podmorskog energetskog kabla do Italije i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), pokazuje svoju odlučnost da se razvija kao energetsko čvorište.

„Ali ne sa ciljem da bude drugačija, već da bude dobar primjer saradnje i povezivanja. Prve rezultate ćemo imati do kraja ove godine, kada očekujemo početak probnog rada najveće elektroenergetske konekcije u regionu ikada – podmorskog kabla“, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je prema posljednjim podacima Energetske zajednice iz novembra prošle godine, Crna Gora imala najbolji rezultat ukupne implementacije mekih mjera (regionalno tržište električne energije, uspostavljanje veleprodajnog organizovanog tržišta, prekogranično balansiranje i regionalna alokacija kapaciteta između ZB6 zemalja).

„Time smo jasno pokazali spremnost da primjenjujemo standarde EU i nastavimo aktivnosti u cilju jačanja regionalne saradnje“, kazala je Sekulić.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, kako je ocijenila, teže integraciji regionalnog tržišta i do sada su u tom pogledu postignuti pozitivni rezultati kojr mora pratiti i adekvatan pravni okvir.

Odgovarajući na pitanje kakva je budućnost upotrebe uglja, Sekulić je kazala da odgovoran pristup u upotrebi ovog resursa podrazumijeva opcije njegovog korišćenja zajedno sa drugim, čistijim gorivima, poput biomase.

„Paralelno sa ekološkom rekonstrukcijom termoelektrane u Pljevljima, Crna Gora ozbiljno razmatra sva održiva rješenja u ovoj oblasti“, navela je Sekulić.

Osim Sekulić, na panelu su učestvovali potpredsjednik makedonske Vlade Kocho Angjushev, izvršni direktor Akuo Energy, Eric Skoto, direktor Sekretarijata Energetske zajedinice Janez Kopač i direktor Transjadranskog gasovoda Luca Skiepati.

Crnogorsku delegaciju na Samitu u Londonu predvodi predsjednik Vlade Duško Marković, a u delegaciji, pored m Sekulić, je i ministar finansija Darko Radunović.