Joksimović: Penzioneri su poniženi i razočarani

“Ne može se dnevno preživjeti sa jednim burekom i jednim jogurtom”, saopštio predsjednik PIR-a Momo Joksimović
2522 pregleda 6 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin

Saznanje da će se penzije u 2020.godini povećati za 0,96 odsto, je strašna uvreda i najsramnije poniženje za preko 130.500 penzionera , od čega oko 121.000 su crnogorski penzioneri, a ostali su inostrani.Treba imati u vidu i više od 2.000 novih penzionera, saopštio je predsjednik Partije penzionera, invalida i restituje Momo Joksimović.

On dodaje da se najstarijoj populaciji nameće logičan zaključak , “da invalidi, penzioneri i gladni građani u istom ovom procentu daju podršku vladajućoj partiji, dakle samo onoliko koliko DPS sa svojim satelitima o njima brine”.

“Bivši premijer Milo Đukanović, je u svom mandatu saopštio ”da ova država ima veliki dug prema penzionerima, da su penzioneri izgradili ovu državu i da prema njima Vlada mora da ima najveće obaveze”. U tom smislu je govorio i aktuelni predsjednik Vlade g. Duško Marković , te da najniža penzija mora iznositi najmanje 145 eura. Uzalud su se penzioneri poradovali, vjerujući najodgovornijim ljudima u Crnoj Gori”, istakao je Joksimović.

On smatra da nas je “gospodar sa pravom nazvao skupinom ludaka“.

“Zar je moguće da ovoliki broj penzionera ne može da se izbori za povojnjije i pristojnije penzije i življenje. PIR je uvrijeđena odnosom resornih ministarstava rada,Vlade i Skupštine, prema ovoj populaciji, gdje ogroman broj penzionera živi u neprimjerenim uslovima 21.vijeka”, dodao je Joksimović.

On dalje napominje da 11.500 penzionera prima penziju ispod minimalne koja iznosi 128,14 eura, dok penziju nižu od 100 eura, još uvijek prima nešto manje od 3.000 penzionera .

“Više od 34.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 222 eura, a oko 66.000 penzionera prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi 288 eura. Uz to mnogi penzioneri izdržavaju članove porodice pa čak i treće generacije. Ako se ovome doda i činjenica da ima oko 53.000 nezaposlenih,suvišno je komentarisati kakvim životom živi više od trećine građana Crne Gore, imajući u vidu da je minimalna potrošačka korpa 642 eura za četvoročlanu porodicu. Ne može se dnevno preživjeti sa jednim burekom i jednim jogurtom”, naglasio je Joksimović.

Penzije su od 2012.godine do danas, kako napominju iz PIR-a, povećane za šest eura, dakle godišnje po euro, što je potvrdio i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

“Zarade u izvršnim organima i državnim organima u 2012.godini, su bile u bruto iznosu 255 miliona , a za 202o.godinu je taj iznos je povećan na 502 miliona eura. Dakle, duplo su porasle zarade”, zaključio je Joksimović

Bonus video: