Poreska uprava suspendovala Stanislavu Martinović i društvo

Rješenja o suspenziji tih službenika do okončanja postupka donijeta su u skladu sa članom 111. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji propisuje osnov privremenog ograničenja u obavljanju dužnosti
17637 pregleda 14 komentar(a)
Stanislava Beba Martinović, Foto: Privatna arhiva
Stanislava Beba Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.02.2020. 08:45h

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Mitrović, donijela je u srijedu naredbu o proširenju istrage u okviru afera “Klap” i “Vardar”, protiv bivše načelnice Područne jedinice Poreske uprave u Podgorici Stanislave Bebe Martinović, samostalnog savjetnika za naplatu Aleksandra Radulovića i još sedam poreskih inspektora: Rajke Simonović, Branislava Magdelinića, Milijane Radonjić, Mila Jaredića, Slavojke Savić, ali i inspektorki Nevenke Đurović i Perse Novaković, koje su u decembru otišle u penziju, saznaju “Vijesti”.

Menadžment Poreske uprave, čim je juče dobio naredbu tužiteljke Mitrović o proširenju istrage, prema informacijama “Vijesti”, odmah je suspendovao Martinovićevu, Radulovića i radno angažovane poreske inspektore Simonovićevu, Savićevu, Radonjićevu, Magdelinića i Jaredića.

Rješenja o suspenziji tih službenika do okončanja postupka donijeta su u skladu sa članom 111. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji propisuje osnov privremenog ograničenja u obavljanju dužnosti.

Bivša načelnica PU u Podgorici Martinovićeva, od 24. januara, kada je obuhvaćena aktivnostima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nije obavljala poslove načelnice u Glavnog gradu, već je po ovlašćenju direktora Uprave, tu rukovodeću poziciju pokriva Branka Bojat.

Martinovićeva je posljednji mjesec bila angažovana na upražnjenom mjestu samostalnog savjetnika u IT sektoru. Poreski inspektori obuhvaćeni istragom u krivičnom postupku Specijalnog tužilaštva, prema informacijama “Vijesti”, ranije nijesu mogli biti preraspoređeni na druga radna mjesta, imajući u vidu da su isti postavljeni na period od sedam godina i da im mandat može prestati samo na zakonom propisan način.

Među uhapšenima u drugoj polovini januara bili su bivši službenici Ministarstva finansija Marina Perović i Dragan Vujošević i odgovorna lica u šest privatnih kompanija. Grupa ovih ljudi tereti se zbog milonske utaje poreza i zloupotrebe službenog položaja.

Sumnja se da su okrivljeni, u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine, budžet Crne Gore oštetili za više od 3,5 miliona eura.

U postupku inspekcijskog nadzora, poreznici su, kako se sumnja, priznavali kao valjane fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene. Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a.

Prema ranijem saopštenju, Perovićeva i bivši samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija Vujošević, nezakonito su obustavili upravni postupak naplate poreza jednoj privatnoj firmi, kao članovi drugostepene komisije tog Vladinog resora “i onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400.000 eura”. SDT je akcije “Klap” i “Vardar” pokrenuo prošle godine, kada je uhapšeno više vlasnika firmi zbog utaje poreza i naplate fiktivog PDV-a.

PU je nakon toga smijenila Martinovićevu jer se tada spekulisalo da je baš ona “mozak cijele operacije”, jer su u PU ovjeravane fiktivne fakture kako bi se omogućio povrat nepostojećeg PDV-a u milionskim iznosima i time oštetila država.

Bonus video: