NOVE ODLUKE ODBORA DIREKTORA

Montengro erlajns ukida predstavništva u inostranstvu, osim u Beogradu

"Odluka je donešena u skladu sa novim trendovima u poslovanju u avio-industriji koje karakteriše visoki stepen digitalizacije u poslovanju i samim tim smanjenom potrebom za fizičkim prisustvom predstavnika na ciljnim tržištima i biće sprovedena do kraja ljetnje sezone" saopšteno je iz Montenegro erlajnsa
10373 pregleda 18 komentar(a)
Avion Montenegro erlajnsa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro erlajnsa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.03.2020. 16:18h

Odbor  direktora nacionalnog  avioprevoznika Montengro erlajns  odlučio je da ukine predstavništava u Moskvi, Parizu, Beču, Frankfurtu i Londonu i smanji broj zaposlenih do 50 odsto u predstavništvu u Beogradu. 

To će biti urađeno do kraja ljetnje sezone.

"Odluka je donešena u skladu sa novim trendovima u poslovanju u avio-industriji koje karakteriše visoki stepen digitalizacije u poslovanju i samim tim smanjenom potrebom za fizičkim prisustvom predstavnika na ciljnim tržištima i biće sprovedena do kraja ljetnje sezone" saopšteno je danas iz Montenegro erlajnsa, dok je sjednica borda održana prije dva dana.

Usvojen je i nacrt  pravilnika o zaradama zaposlenih koji tretira "optimizaciju zarada u skladu sa Zakonom o radu, ostalim zakonskim propisima i Planom finansijske konsolidacije".

"U toku je proces dijaloga sa predstavnicima sindikata u vezi primjene pravilnika, čija se primjena očekuje u skorom roku. Definisan je rok od najviše 30 dana za izradu novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, sistematizaciji i opisu poslova, koji treba da omogući dodatnu optimizaciju broja zaposlenih. Uz to, ugovori koji su na određeno vrijeme se nakon isteka neće produžavati osim u slučaju licenciranog i deficitarnog osoblja" navodi se u saopštenju.

Bord direktora  je razmatrao aktivnosti izvršnog menadžmenta u vezi primjene plana finansijske konsolidacije i osnova daljih pravaca razvoja preduzeća i konstatovao je da da su od početka ove godine pokrenute značajne aktivnosti sa ciljem jačeg tržišnog pozicioniranja kompanije i finansijske i kadrovske konsolidacije i ostvareni bolji poslovni rezultati nego u prethodnoj godini.

"Za prva dva mjeseca 2020. godine MA je prevezao preko 55 hiljada putnika, ili 1,3 odsto više i ostvario bolji poslovni rezultat za 120.000 eura u odnosu na isti period prethodne godine, uz dva odsto bolju popunjenost putničke kabine" navodi se u saopštenju.

Na sjednici su definisani rokovi za izradu inovirane komercijalne strategije kompanije koja treba da definiše jasnu tržišnu profilaciju kompanije u narednom periodu i mjere koje je neophodno preduzeti u tom pravcu. 

U toku su aktivnosti koje se tiču kratkoročne i dugoročne nabavke aviona.

"Zaključeno je da novonastala situacija sa COVID-19 (koronavirusom) predstavlja značajnu opasnost za uspješno poslovanje u narednom periodu. Kompanijske operativne i komercijalne službe maksimalnu pažnju posvećuju ovom problemu, prije svega u cilju zaštite putnika i osoblja od samog virusa ali i zaštite poslovanja kompanije od posljedica koje je širenje virusa izazvalo na tržištu" navedeno iz kompanije.

Preporučujemo za Vas