Poslovne prostore Duvanskog kombinata dobila država

„Poslovni prostori po Srbiji su jedna od stavki u gomili nepravilnosti i nezakonitosti koje su postojale tokom sprovođenja stečaja. Stečajni upravnik je prva karika za preispitivanje“, smatra Vidaković
2031 pregleda 1 komentar(a)
Imali skoro 1.000 kvadrata poslovnih prostora u Srbiji: Vidaković, Foto: Vijesti
Imali skoro 1.000 kvadrata poslovnih prostora u Srbiji: Vidaković, Foto: Vijesti

Treba ispitati kompletan postupak sprovođenja stečaja u Duvanskom kombinatu, kao i privatizaciju Novog duvanskog kombinata (NDK) do koje je došlo poslije gašenja DKP-a, ocijenila je nekadašnja šefica Sindikata DKP-a Snežana Vidaković.

Ona je javno otvorila pitanje sudbine skoro 1.000 kvadrata poslovnih prostora bivše podgoričke kompanije u Srbiji, kao i zašto taj dio imovine nije prodat kroz stečajni postupak.

„Poslovni prostori po Srbiji su jedna od stavki u gomili nepravilnosti i nezakonitosti koje su postojale tokom sprovođenja stečaja. Stečajni upravnik je prva karika za preispitivanje“, smatra Vidaković.

Državni DKP je, prema propalom planu reorganizacije, imao svoje predstavništvo u Beogradu površine 97 kvadrata, poslovne prostore u Zemunu od 335 kvadrata, u Novom Sadu od 75 kvadrata, u Kraljevu od 70 kvadrata i dva poslovna prostora u Nišu od 246 i 159 kvadrata. Ukupna procijenjena vrijednost ovih nekretnina sa opremom iznosila je 851.867 eura.

„Jedna od brojnih igara oko DKP su i poslovni prostori u Srbiji, a pitanje u vezi sa tim se opet odnosi na stečajnog upravnika. Zašto nije sproveo javno nadmetanje i prodao tu imovinu kojom bi mogao izmiriti sva preostala dugovanja radnicima, zbog kojih se, između ostalog, sada i vode sporovi pred sudovima Crne Gore“, pita Vidaković. Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ zašto poslovni prostori DKP-a u Srbiji nijesu prodati u stečajnom postupku, upravnik Veselin Raičević objasnio je da ih je on predao državi kojoj je DKP dugovao oko 30 miliona eura, a da ih je Vlada potom unijela kao osnivački ulog u NDK.

Predstavnici vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC potpisali su u februaru 2016. ugovore o dokapitalizaciji i o upravljanju NDK-om. Arapi su Vladi vratili poslovne prostore, a državna strana još prikuplja dokumentaciju kojom dokazuje i upisuje vlasništvo Crne Gore. Iz Ministarstva finansija su ukazali da je investitor NDK donio odluku o povraćaju te imovine kao nenovčanog uloga akcionaru, odnosno Vladi.

“Nakon donošenja takve odluke NDK, u Ministarstvu finansija pokretnut je postupak identifikacije imovine i utvrđivanja činjeničnog stanja u pogledu vlasničke strukture. Trenutno smo u fazi prikupljanja dokumentacije, a kako bi se pokrenuli svi relevantni postupci sa ciljem upisa države Crne Gore kao vlasnika predmetnih nepokretnosti. Konačnu informaciju možemo dostaviti nakon što utvrdimo sve činjenice i prikupimo kompletnu dokumentaciju“, odgovorili su „Vijestima“ iz Ministarstva finansija. DKP-u je stečaj pokrenut 25. maja 2010. godine, a nakon propalog plana reorganizacije i sudske likvidacije izbrisan je iz registra kompanija prije dvije godine. Privredni sud je nedavno, postupajući po presudi Apelacionog suda, prekinuo parnicu koju je prije nekoliko godina povelo 55 radnika protiv stečajnog upravnika i DKP-a, smatrajući da su godinama zakidani pri isplati zarada, uplati doprinosa...

„Kako je moguće izbrisati iz CRPS subjekte protiv kojih se vode višegodišnji sudski sporovi, kao da brisanje iz registra može izbrisati sve pričinjene nezakonitosti i štete“, poručuje Vidaković.

Raičević je objasnio da je stečajni postupak Privredni sud zaključio 2018, nakon čega je DKP izbrisan iz registra.

Bonus video: