Štednjom do sigurne zarade

Dobro planiranje finansija i odvajanje određenog dijela prihoda za štednju danas, pruža lakše ostvarivanje ciljeva sjutra. Ili, kako bi to rekli naši stariji - štedi se kad imaš, a ne kad nemaš
7782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Addiko banka
Ilustracija, Foto: Addiko banka
Ažurirano: 06.03.2020. 16:11h

Obezbijediti sredstva za školovanje djece, daleka putovanja, dodatne kvadrate, sigurnost porodice i veću penziju, često su razlozi zbog kojih se opredjeljujemo za štednju.

Osim jakih motiva koji nas pokreću da štedimo, prije ili kasnije svako od nas nađe se pred dilemom koji oblik štednje izabrati i kako sigurno uvećati vrijednost novca.

Pored toga, dobro planiranje finansija i odvajanje određenog dijela prihoda za štednju danas, pruža lakše ostvarivanje ciljeva sjutra. Ili, kako bi to rekli naši stariji - štedi se kad imaš, a ne kad nemaš.

Štednja u slamarici ili u banci?

Posebno na našim prostorima smatralo se da je novac odložen u „slamarici“ najsigurniji vid štednje, jer su nam na ovaj način sredstva uvijek na oku i lako dostupna. Međutim, ovaj vid štednje nosi i određene rizike, jer može doći do gubitka vrijednosti novca usljed inflacije, krađe, te ostalih nepredviđenih okolnosti. Osim toga, čuvanje novca u slamarici ili sefu ne donosi zaradu, tj. ne uvećava se iznos ušteđevine.

Uzimajući u obzir ove činjenice, nameće se pitanje da li je ipak pametnije novac čuvati u banci i koje su koristi od toga. Tendencije na regionalnom tržištu pokazuju da se sve veći broj ljudi odlučuje na ovaj korak kao siguran izbor za rast vrijednosti novca, te da se polako približavamo onome što je u svijetu uobičajen način vođenja sopstvenih finansija.

Kako izabrati banku i optimalne uslove za štednju?

Prije nego odlučite da povjerite vaš novac na čuvanje nekoj od bankarskih institucija, istražićete i uporediti visinu kamatnih stopa koje one nude na određen vremenski rok, jer visina kamate utiče na rast vašeg uloga. Zatim, sa aspekta sigurnosti, važno je da banka bude članica Fonda za zaštitu depozita, koji štiti klijente od gubitka uloženog novca garantujući deponentu isplatu u skladu sa zakonom.

Addiko štednja
Addiko banka(Foto: Addiko banka)

Potrebno je uzeti u obzir i opšti uspjeh poslovanja banaka, koji je moguće provjeriti putem javno dostupnih informacija koje se objavljuju na kvartalnom i godišnjem nivou. Ove informacije mogu se naći na web sajtu Centralne banke, a vrlo često i na web prezentacijama samih banaka.

Na našem tržištu posluje i nekoliko bankarskih grupacija čije majke kompanije se kotiraju na prestižnim finansijskim berzama, što takođe može biti jedan od kriterijuma pri izboru partnera kod kojeg buduće štediše žele položiti njihova novčana sredstva.

Od ponuđenih uslova koje banke plasiraju na našem tržištu, veoma dobru ponudu u ovom trenutku ima Addiko banka, koja tokom marta mjeseca za period oročenja od 6 mjeseci novim štedišama nudi kamatu u visini od 2% na godišnjem nivou. Ovo može biti dobar izbor ukoliko se vodite faktorom balansa između ekonomske dobrobiti i sigurnosti, jer ponuđenu atraktivnu kamatnu stopu prati veoma dobar poslovan rezultat banke. Prema posljednjim javno dostupnim podacima, ova banka unazad nekoliko godina bilježi rekordne rezultate. Takođe, Addiko banka je članica Fonda za zaštitu depozita i omogućava visok stepen sigurnosti uloga za svoje klijente.

Ukoliko posmatramo situaciju na drugim tržištima, u Crnoj Gori u ovom momentu imamo nešto bolje uslove za štediše nego što je to slučaj sa regionom, tako da svi oni koji razmišljaju da oplode svoj novac i zarade štedeći, sada je pogodan trenutak da to i učine. Danas je to prilično pojednostavljeno kod svih banaka, pa je prilikom odlaska u neku od njihovih ekspozitura potrebno imati samo lične isprave.