Prijava zbog sumnje da se nelegalno odvozi ruda

Vlasnik firme “Vector System Security” negirao optužbe bivših radnika Rudnika boksita, kaže da čisti plac
3117 pregleda 1 komentar(a)
Utovareni kamion ulazi u pogon bivše Željezare, Foto: Privatna arhiva
Utovareni kamion ulazi u pogon bivše Željezare, Foto: Privatna arhiva

Članovi odbora bivših radnika Rudnika boksita u stečaju prijavili su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću firmu “Vector System Security” zbog sumnje da, kako tvrde, obavlja “nelegalno otuđivanje rude” sa bivšeg sindikalnog placa, koji je od aprila 2019. godine u vlasništvu te firme.

Vlasnik i direktor “Vector System Security” Ratko Popović kazao je za „Vijesti“ da se samo čisti plac, ravna i čisti teren na lokaciji koju su kupili i gdje bi trebalo da budu izgrađeni stambeni objekti.

„Nikakve veze to nema sa rudom, neka uzmu uzorak i provjere.To je otpad crvene rude, ravna se teren i čisti smeće“, objasnio je Popović, uz napomenu, da kao pravnik ne bi sebi dozvolio nedozvoljene radnje.

Članovi odbora bivših radnika Boksita tvrde u prijavi da se nelegalni iskop rude obavlja duže vrijeme, da prijavljena firma “ne posjeduje koncesiju za izvoz, iskopane rude” i da na toj lokaciji država nikad nije oglasila tender za dodjelu koncesije.

Smatraju da je ovim radnjama oštećeno 250 bivših radnika, danas povjerilaca Boksita u stečaju.

Rudarska inspekcija Ministarstva ekonomije, tokom decembra 2019. godine privremeno je prekinula radove na čišćenju bivšeg sindikalnog placa i odvoz materijala sa terena, koje je ranije obavljala firma “Rapex” po ugovora sa sadašnjim vlasnikom placa - firmom “Vector System Security”. Radove na ravnanju terena sad obavlja druga građevinska firma sa kojom je Popović zaključio ugovor.

Članovi odbora bivših radnika Boksita u subotu su pratili utovareni kamion koji sa placa firme “Vector System” odlazi pravo u neki od pogona bivše nikšićke Željezare i „Vijestima“ kao dokaz za svoje tvrdnje dostavili fotografiju.

„Ako čiste plac od smeća, kako onda to sve završava u pogonima bivše Željezare. Vidi se da je to ruda prvog kvaliteta, a imamo u odboru kao predstavnika stručnu osobu za analizu rude”, tvrde potpisnici prijave.

Prvu prijavu boksitaša protiv bivših sindikalnih predstavnika radnika Osnovno tužilaštvo u Nikšiću nedavno je odbilo.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je najprije bivši sindikalni plac Boksita površine 18,7 hiljada kvadrata u martu 2017. za potraživanje sa kamatama od 171.978 eura, a potom ga preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Radi se o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na tom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje. Sada će graditi zgrade za sasvim drugu namjenu.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine.

Bonus video: