Zahtjev za digitalni sertifikat može se podnijeti e-poštom, ali je preuzimanje lično

Digitalni sertifikat obavezan je za korišćenje servisa poput usluga Poreske uprave (prijava poreza...)
2317 pregleda 0 komentar(a)
Digitalni sertifikat je obavezan za neke servise eUprave, Foto: Shutterstock
Digitalni sertifikat je obavezan za neke servise eUprave, Foto: Shutterstock

Novi i korisnici koji obnavljaju digitalni sertifikat, dok traju mjere protiv širenja novog virusa korona, zahtjeve mogu da pošalju putem elektronske pošte, bez potrebe da dolaze na šalter, kazali su "Vijestima" iz Pošte Crne Gore.

Digitalni sertifikat obavezan je za korišćenje servisa poput usluga Poreske uprave (prijava poreza...). Obnavljanje sertifikata i dosad je bilo moguće online, ali je za izdavanje novog, korisnik morao otići na šalter Pošte.

"Zbog novonastale situacije u vezi sa korona virusom, Pošta CG je omogućila svim korisnicima, bez obzira da li je riječ o novom ili obnovljenom digitalnom sertifikatu, da potpisanu, odnosno pečatiranu dokumentaciju skeniraju i pošalju na mejl info@postacg-ca.me”, kazali su "Vijestima".

Korisnik će putem mejla biti obaviješten kad može da preuzme sertifikat.

Iz Pošte objašnjavaju da je lično preuzimanje neophodno.

"Neophodno je da korisnici, radi identifikacije, dođu lično na šalter Pošte, potpišu ugovor i dostave original dokumentacije koju su prethodno poslali mejlom", objasnili su.

Ako su u pitanju stariji ili korisnici koji zbog zdravstvenog stanja pripadaju rizičnoj grupi, Pošta će, kako su rekli, organizovati dostavu i kontakt sa korisnikom preko dostavne mreže.

Detalji o servisu objavljeni su na stranici Pošte CG.

Bonus video: