Sekulić: Nismo razmatrali odlaganje plaćanje računa, Crna Gora jedina gdje ništa ne fali na rafovima

"Svjedoci ste da je pojačana potrošnja u marketima dovela da je kod naših građana zaliha osnovnih životnih namirnica na nivou prosječene četvoromjesečne potrošnje."
29991 pregleda 29 komentar(a)
Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.03.2020. 17:16h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da nijesu razmatrane mjere odlaganja plaćanja računa za struju, vodu, telefon... što ne znači da neće se o njima razgovarati u narednom periodu.

Ona je kazala da u Crnoj Gori u ovom trenutku ima dovoljno brašna i ostalih životnih namirnica.

"Svjedoci ste da je pojačana potrošnja u marketima dovela da je kod naših građana zaliha osnovnih životnih namirnica na nivou prosječene četvoromjesečne potrošnje. Građani za posljednjih nedjelju dana kupili toliko namirnica koje su jednake prosječnoj potrošnji za četiri mjeseca u normalnim uslovima. Crna Gora je jedina zemlja gdje u marketima na rafovima ne fali ništa", rekla je Sekulić.

Dodala je da su svi kapaciteti Ministarstva ekonomije, Privredne komore (PKCG) i privrednika usmjereni na to da ne fali nijedna namirnica u Crnoj Gori.

"U ovom trenutku ima dovoljno brašna i svih drugih životnih namirnica. Sigurna sam da nijedna pekara nije bez brašna“, rekla je Sekulić.

Dodala je da tamo gdje nije dozvoljen uvoz brašna, uvozi se pšenica.

"Naši mlinovi će raditi punim kapacitetom. Nema bojazni da će u ovom trenutku naše tržište ostati bez snabdjevanja".

Sekulić je istakla da su prodavci, distributeri i snabdjevači organizovali snabdjevanje osnovnim životnim namirnicama i sa drugih tržišta, širom Evrope, EU i van EU.

"Na osnovu preko 300 tržišnih nadzora imamo samo nekoliko zabilježenih slučajeva promjena cijena životnih namirnica, pri čemu su u pitanju izolovani slučajevi", dodala je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje kako planiraju da pomognu radnicima kojima su poslodavci najavili da neće moći da im isplate zarade, kazala da vjeruje da će se to obezbijediti kreditima Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za likvidnost koji, između ostalog, služe i za isplatu plata prema zaposlenima koji su usljed odgovornih mjera Vlade spriječeni da rade svoj posao u ovom trenutku.

Bonus video: