Veliki pad cijene aluminijuma

Izvoz ovog metala lani je vrijedio skoro 70 miliona i činio 20% ukupnog izvoza CG
5668 pregleda 2 komentar(a)
Cijene aluminijuma na međunarodnoj berzi od početka godine
Cijene aluminijuma na međunarodnoj berzi od početka godine

Cijena aluminijuma, najznačajnijeg crnogorskog izvoznog proizvoda, na međunarodnoj LME berzi metala je u stalnom padu u posljednja dva mjeseca. Cijena tone juče je iznosila 1.580 dolara ili oko 230 dolara manje nego krajem januara.

Izvoz ovog metala lani je vrijedio skoro 70 miliona eura i činio je 20 odsto ukupnog izvoza Crne Gore.

Iz kompanije Uniprom, koja upravlja proizvodnjom u Kombinatu aluminijuma u stečaju, na pitanje “Vijesti” u kojem obimu im pad cijene metala ugrožava poslovanje i da li očekuju da bi ovakvo stanje moglo potrajati i koliko, odgovorili su da sada analiziraju sve ulazne i izlazne podatke i da će se nakon toga obratiti javnosti.

Pandemija koronavirusa u mnogim zemljama je paralizovala industrijsku proizvodnju kao i građevinarstvo, zbog čega je značajno smanjena potražnja za ovim metalom. Takođe, narušeni su lanci snabdijevanja, što dodatno otežava trgovinu ovim metalom.

Cijena aluminijuma bila je u padu i prije pandemije, ali je njeno izbijanja ubrzalo pad cijena ispod granice isplativosti njegove proizvodnje. Sredinom 2008. godine cijena tone ovog metala bila je i preko 2.300 dolara po toni i od tada je u stalnom padu. U posljednjih sedam dana, od kada automobilska industrija u Evropi prekida proizvodnju i kako mnoge zemlje uvode ograničenja i za uvoz robe, dnevni pad cijena tone aluminijuma iznosi i do 30 dolara.

Na berzi metala u velikom padu je i cijena čelika na sjevernoameričkom i azijskom tržištu, dok je LME obustavio određivanje cijene na evropskom tržištu. Na američkom tržištu cijena tone ovog metala pala je sa 575 na 470 dolara. Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari je na minimumu već mjesecima

Bonus video: