Najuspešniji svjetski biznismeni na djelu: Zajedno protiv koronavirusa

Gestovi kompanije MK Group i Miodraga Kostića značajan su dio podrške u borbi sa nevidiljivim neprijateljem koji nas je sve pogodio – na jedan ili drugi način
28336 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Kostić, Foto: MK Group
Miodrag Kostić, Foto: MK Group

U borbi protiv koronavirusa, tokom pandemije i vanrednog stanja, ispostavilo se da je najtraženija stavka od svih – solidarnost. Uglavnom se pojedinci i manje kompanije trude da pomognu onima kojima je to najpotrebnije, ali oči cijelog svijeta uprte su u svjetske biznismene i njihov humanitarizam. Iako se privreda i ekonomija urušavaju, oni nisu iznevjerili zajednice u kojima posluju, već su se dodatno iskazali na društveno odgovornom polju.

Početak širenja koronavirusa u Kini bio je izuzetno težak period za njihov zdravstveni sistem. Tada su se u pružanje pomoći uključile kako domaće, tako i strane kompanije. Među njima se isticao singapurski vlasnički konglomerat CapitaLand koji je donirao 10 miliona juana, odnosno 2 miliona dolara zdravstvenom fondu osnovanom posebno za ovaj slučaj, a koji je bio od velikog značaja za suzbijanje širenja virusa u Kini.

Miodrag Kostić, Aleksandar Kostić
Miodrag Kostić, predsjednik MK Group i Aleksandar Kostić, potpredsjednik MK Group(Foto: MK Group)

U Italiji, koja je najteže pogođena koronavirusom, u borbu se uključio i dizajner Đorđo Armani. On je poznat po tome da je uvijek tu za svoj narod, a ovoga puta je uputio donaciju u iznosu od 1,4 miliona dolara na adrese četiri bolnice u Italiji i Nacionalne agencije za civilnu zaštitu. Njemu su se priključili i drugi italijanski biznismeni, pa je tako njih sedamnaestoro na čelu sa Armanijem, doniralo više od 28 miliona dolara.

U Londonu, vlasnik Čelsija Roman Abramovič ustupa klupski hotel na korišćenje zdravstvenim radnicima, herojima borbe protiv COVID19 virusa. Plan je da oni tu borave naredna dva mjeseca, a ako bude bilo potrebe, period može da se produži koliko god je to neophodno, jer Abramovič ne pravi pitanje kada je riječ o zdravlju zajednice. Takođe, naglašeno je da on snosi i sve troškove smještaja u hotelu, koliko god da bude trajao ovaj težak period, ali Abramovič pomaže u tome da taj period bude što kraći.

Miodrag Kostić
Miodrag Kosić(Foto: MK Group)

U društvu svjetskih dobrotvora je i srpski priznati humanista, predsjednik MK Group Miodrag Kostić, koji ustupa smještajne kapacitete hotela u Novom Sadu Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i, poput Abramoviča, snosi sve troškove tokom boravka u hotelu.

Kompanija MK Group i na druge načine postupa društveno odgovorno u ovom periodu, uključujući i donaciju od 50.000 eura Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kako bi se u najranjivijem periodu pomoglo u nabavci neophodnih sredstava za dijagnostiku COVID19. Ovom donacijom, MK Group je prva kompanija u Srbiji koja je uputila novčanu pomoć nadležnim institucijama u namjeri da pruži značajnu podršku zdravstvenom sistemu naše zemlje. Takođe, kompanije članice MK Group su u toku ove nedjelje uputile donaciju prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 30.000 eura za penzionere Beograda. Na ovaj način su proizvodi ove kompanije besplatno dostavljeni za potrebe naših starijih sugrađana dok borave u svojim domovima.

Miodrag Kostić
Miodrag Kostić(Foto: MK Group)

Solidarnosti na svjetskom nivou među biznismenima očigledno ne manjka, a i Srbija ima svog predstavnika. Gestovi kompanije MK Group i Miodraga Kostića značajan su dio podrške u borbi sa nevidiljivim neprijateljem koji nas je sve pogodio – na jedan ili drugi način.