Penzioneri traže da se zaustave poskupljenja

Iz više udruženja i PIR-a mole ministarku ekonomije i inspekciju da zaštite potrošače, pozivaju i penzionere da strikno poštuju uputstva Vlade i Instituta za javno zdravlje
10166 pregleda 8 komentar(a)
Inspekcija utvrdila da im poskupljenja u pojedinim objektima (ilustracija), Foto: Shutterstock
Inspekcija utvrdila da im poskupljenja u pojedinim objektima (ilustracija), Foto: Shutterstock

Više penzionerskih udruženja traži od ministarke ekonomije Dragice Sekulić i Tržišne inspekcije da zaustave rast cijena namirnica, navodeći konkretne primjere sa značajnom promjenom kod pojedinih proizvoda.

Iz Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) poručili su da mole sve penzionere da strikno poštuju uputstva Vlade i Instituta za javno zdravlje da bi pomogli sebi i drugima u ovom teškom periodu za građane, privredu i državu u cjelini.

PIR, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore te Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada tvrde da uočavaju poskupljenja i zahtijevaju da nadležni oštrije kontrolišu i nađu način da spriječi “divljanje cijena”.

„Molimo nadležne organe da kontrolišu prodavce prehrambenih i drugih neophodnih životnih proizvoda i potreba, da snize cijene koje su naglo uvećali skoro u svim mega i mini marketima, a posebno u privatnim prehrambenim prodavnicama“, saopštio je predsjednik PIR-a Momo Joksimović.

Članovi glavnog i opštinskih odbora PIR-a naglasili su da su obezbijedili provjere za “desetine marketa i prehrambenih prodavnica” i “uvjerili se da su cijene naglo skočile, a pogotovo za one proizvode koji su sada potrebni”.

„Tako se u velikim marketima cijena limuna, prije pojave koronavirusa, kretala od 1,6 do 1,8 eura za kilogram, u mini prodavnicama do dva eura, a cijena bijelog luka od tri do 3,2 eura. Sada je cijena limuna u mega marketima od 2 do 2,3 eura, a u manjim prehrambenim privatnim objektima od 2,7 do tri eura, a cijena bijelog luka sa oko tri eura povećana je na nivo od 5,5 eura do čak 10 eura za kilogram u pojedinim prodavnicama. Kilogram krompira košta od 60 centi do euro, a povećana je cijena brašna, pomorandži, jabuka i velikog broja namirnica, što je lako provjeriti“, kazao je Joksimović.

Tržišna inspekcija je nedavno saopštila da je od 9. do 17. marta u okviru 184 kontrole trgovinskih objekata, sa prometom prehrambenih proizvoda, utvrdila da je u 14 objekata registrovano povećanje cijena brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, pirinča, tjestenina, svježeg mesa, ribe, voća i povrća, jestivog ulja, dječije hrane, dječijih pelena, deterdženta za pranje veša i suđa, sapuna. Tvrde da u 170 slučaja “nije došlo do promjene maloprodajne cijene”.

Iz udruženja i PIR-a su saopštili da mole ministarku ekonomije i Tržišnu inspekciju da zaštite potrošače.

„Građanima treba pomoći, posebno penzionerima. Ne treba koristiti ovu nesreću, koja je zadesila nas i cijeli svijet, da se na njoj zarađuje“, poručili su iz PIR-a.

Prosječna penzija sa povećanjem u 2020. iznosi 288,91 eura i do tog iznosa mjesečno primanje ima 63.578 penzionera u Crnoj Gori.

Prema mjerama Vlade za ublažavanje ekonomskih posljedica, penzioneri koji imaju najniže penzije od 128 eura, njih 11.957, dobiće jednokratnu pomoć od po 50 eura.

Kako spriječiti rast cijena

Ministarka ekonomije saopštila je 13. marta, nakon tumačenja Uprave za inspekcijske poslove i prvih značajnih poskupljenja u apotekama, da je formiranje cijena slobodno po zakonu.

“To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je tada ministarka.

Najavljena je i pooštrena kontrola inspekcija

Ministarstvo ekonomije je juče upitano kako država, s obzirom na to da se cijene slobodno formiraju na domaćem tržištu, može da reaguje i spriječi poskupljenja u sadašnjoj vanrednoj situaciji i šta je do sada kontrolom utvrdila Tržišna inspekcija.

Bonus video: