NEGATIVNI TRENDOVI

Gorivo bi moglo opet da pojeftini za 10 do 15 centi

Cijene sirove nafte i njenih derivata na svjetskim berzama nastavile pad
32085 pregleda 20 komentar(a)
Sa jedne od benzinskih pumpi juče u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od benzinskih pumpi juče u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Negativni trendovi na svjetskim berzama nafte, ukoliko se na sadašnjem nivou zadrže još dva-tri dana, uzrokovaće od početka naredne sedmice u Crnoj Gori novi pad cijena goriva u iznosima od oko 10 centi po litru za eurodizel, a 14-15 centi za dvije vrste eurosuper benzina 98 i 95.

Izvori “Vijesti” bliski Udruženju naftnih kompanija u Crnoj Gori računaju da bi od narednog ponedjeljka u ponoć cijena eurodizela mogla biti snižena sa sadašnjih 1,05 eura na 95 centi, a dvije vrste benzina sa 1,14 eura (BMB 95) i 1,18 eura (BMB 98) na 99 centi, odnosno, 1,03 eura. Zvanični obračun cijena i za koliko bi mogle biti promijenjene biće 30. marta.

Sadašnje cijene goriva: Juče u Podgorici
Sadašnje cijene goriva: Juče u Podgorici(Foto: Boris Pejović)
Ako bude zadržan sadašnji pad cijena nafte u narednih par dana, nezvanična računica je da bi od narednog ponedjeljka u ponoć cijena eurodizela mogla biti snižena sa 1,05 eura na 95 centi, a dvije vrste benzina sa 1,14 eura (BMB 95) i 1,18 eura (BMB 98) na 99 centi i 1,03 eura. Zvanični obračun cijena i za koliko bi mogle biti promijenjene biće 30. marta

Agencija “Goldman Saks” je prije dva dana saopštila predviđanje da će cijena sirove nafte u narednom periodu pasti i na 20 dolara po barelu (159 litara). Cijena barela sada je između 25 i 27 dolara, a sredinom januara, prije uticaja epidemije koronavirusa na svjetsku ekonomiju, iznosio je 70 dolara.

Razlozi za novo smanjenje cijene nafte je ogroman pad potražnje izazvan svjetskom ekonomskom krizom i odluka Saudijske Arabije da zadrži visoku proizvodnju. Ova zemlja, najveći proizvođač sirove nafte, već mjesecima je u sukobu da Rusijom, drugim proizvođačem po veličini, oko politike ograničavanja proizvodnje.

Posljednji put je 17. marta ove godine eurodizel u Crnoj Gori pojeftinio 11 centi, AMB 98 13 centi, a BMB 95 14 centi po litru. Prije toga 18. februara, sve vrste goriva pojeftinile su tri do četiri centa.

Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u Crnoj Gori se dvosedmično usklađuju cijene prema utvrđenoj formuli, a zavise od prosječnog rasta (ili pada) cijena na svjetskim berzama i kretanja, odnosno oscilacija valutnog para euro/dolar. Regionalni dobavljači formiraju cijene u odnosu na berzu Mediterranean Platt’s Ground.

Posljednji “Vijestima” dostupni podaci o cijenama sa berze Mediterranean Platt’s Ground, prema izvoru iz Udruženja naftnih kompanija, pokazuju da se cijena tone benzina juče spustila, u jednom trenutku, na nivo od 195 dolara po toni, dok je prethodnih dana prosječni nivo iznosio oko 219,8 dolara po toni. Cijena tone dizela na ovom tržištu proteklih dana kretala se na prosječnom nivou od oko 292 dolara.

Državne dažbine čine oko 55 odsto maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori.

Tokom dosadašnjeg pada cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori, prevoznici i proizvođači do sada nijesu razmišljali o mogućoj korekciji cijena svojih roba i usluga sve dok ne vide hoće li se niže cijene naftnih derivata zadržati u narednom periodu i kakve će sve posljedice epidemija koronavirusa imati na njihovo poslovanje.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva ekonomije, eurodizel je posljednjih godina najjeftiniji bio 2016. kada se cijena po litru kretala od 82 centa do jednog eura, dok su se te godine cijene benzina kretale od 1,06 do 1,17 eura po litru.

Preporučujemo za Vas