Vukčević: Obezbijeđen novac za male preduzetnike kako bi isplatili zarade za naredna tri mjeseca

"Pomoć je za sve male preduzetnike koji su zbog ove situacije morali da zatvore objekte. Novac će se isplatiti na osnovu zarade za zadnja tri mjeseca i biće uplaćen na račun zaposlenog u banci", kazao je Vukčević
36101 pregleda 36 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Screenshot
Zoran Vukčević, Foto: Screenshot
Ažurirano: 25.03.2020. 16:53h

Investiciono-razvojni fond (IRF) će kroz novu kreditnu liniju obezbijediti novac za male preduzetnike ( zanatlije, ugostiteljske objekte, male butike, privatne dječje vrtiće, frizerske salo...) da bi mogli da isplate plate radnicima za naredna tri mjeseca.

To je danas najavio predsjednik odbor diretora IRF-a Zoran Vukčević.

"Pomoć je za sve male preduzetnike koji su zbog ove situacije morali da zatvore objekte. Novac će se isplatiti na osnovu zarade za zadnja tri mjeseca i biće uplaćen na račun zaposlenog u banci", kazao je Vukčević.

IRF će imati ukupno oko 130 miliona eura na raspolaganju za pomoć privrednicima za likvidnost od čega je oko 50 miliona iz međunardnih izvora, a 80 miliona, kako je kazao Vukčević, imaju iz preraspodjele ovogodišnjeg finansijskog plana.

Prioritet za kreditnu liniju imaće nabavka opreme, medicinske opreme i hrane.

Vukčević je kazao da se kreditna linija jednostavno može nazvati - kreditna linija za preživljavanje.

"U situaciji smo borbe za život, a život i zdravlje naših građana su iznad svega. Stoga je prioritet nabavka ljekova, medicinske opreme i sanitetskih vozila. Za te namjene moramo imati sredstava. Odmah zatim ide proizvodnja, prerada i nabavka hrane i sredstava za higijenu”, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, IRF će u ovim teškim okolnostima podržati i srednja i velika preduzeća, jer se mora voditi računa o projektima i investicijama koje su od presudnog značaja da se održi osnovna ekonomska aktivnost.

"Nužno je sačuvati sva zdrava preduzeća koja su u prethodnom periodu pokazala odgovoran odnos prema biznisu i državi, prije svega kroz plaćanje poreza i koja će i dalje imati odgovoran odnos prema zaposlenima kao i do sada", saopštio je Vukčević.

On je rekao da intenzitet uticaja ukupne situacije na preduzeća nije isti i da nijesu sve kompanije u istoj poziciji.

"Neće svi imati istu mogućnost da amortizuju negativan uticaj ukupne situacije. Turizam je već ozbiljno ugrožen i tek ćemo posljedice toga sagledavati u perodu koji je pred nama“, kazao je Vukčević.

On je rekao da će IRF analizirati svako preduzeće pojedinačno i na osnovu toga procjenjivati i donositi odgovarajuće odluke.

"Ne postoji pravo na kredit i nije moguće po automatizmu dobiti kredit, već će IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva i analize, u skladu sa realnom situacijom i potrebama, donositi pojedinačnu odluku”, objasnio je Vukčević.

On je poručio da ovo nije vrijeme za preduzeća koja žele da iskoriste povoljne uslove kreditiranja za rješavanje problema iz prošlosti, niti dio te kreditne linije mogu biti preduzetnici i preduzeća koja vide šansu u tome da kroz date povoljnosti ostvaruju ekstra profit.

Kreditne procedure će biti pojedonstavljene, a iznos kredita po kreditnoj liniji može biti do tri miliona eura. To, međutim, ne znači da svi koji se prijave moraju da dobiju taj iznos.

Grejs period je do dvije godine, a pojedinačno će se utvrditi koliki treba da bude u zavisnosti od realne mogućnosti preduzeća.

Kamatna stopo je 1,5 odsto, kredit se realizuje bez naknade, a dokumentacija se dostavlja elektronski ili poštom.

Vukčević je kazao da je IRF sredstva obezbijedio dijelom iz prespodjele u okviru finansijskog plana, a dijelom od međunarodnih partnera.

"Trenutno imamo 80 miliona eura, u završnoj smo fazi za obezbjeđenje još 50 miliona eura, tako da ćemo ukupno za ovaj prvi talas potreba imati na raspolaganju nešto preko 120 miliona eura“, precizirao je Vukčević.

On je, govoreći o preduzećima koja će imati prioritet, kazao da su najvažniji ljekovi, medicinska oprema i hrana, a nakon toga mali preduzetnici koji su zbog ukupne situacije bili primorani da zatvore objekte i da ih nekako održe u naredna tri mjeseca, prvenstvo da isplate plate za sebe i zaposlene.

Vukčević je, odgovarajući na pitanje da li IRF može sam da odgovori na potrebe preduzetnika i preduzeća, kazao da ne mogu sami, već da očekuju i da će banke izaći sa sličnim projektima i linijama, koje će biti u funkciji preduzeća.

"Takođe, IRF je sve resurse stavio na raspologanje kada je u pitanju obezbjeđenje neophodnih uslova za održavanje likvidnosti crnogorskih preduzeća, samim tim i za njihvo održavanje u život“, dodao je Vukčević.

On je kazao da će poljoprivreda biti u posebnom fokusu, kao i da su u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede dali značajnu podršku tom segmentu.

Vukčević je podsjetio da je Vlada donijela čitav set mjera za pomoć preduzećima, a kreditna linija je jedna od njih i odnosi se na preživljavanje u ovom trenutku.

On je saopštio da IRF planira dodatne pogodnosti za privredni sektor u zavisnosti od razvoja situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

"Ovo je prvi set mjera kojim pokušavamo da sačuvamo podstojeća preduzeća. Radimo na tome da u narednom periodu, kada se za to steknu uslovi, uradimo jedan sanaciono-razvojni program kako bi podržali naša preduzeća“, rekao je Vukčević.

On je dodao da od situacije do situacije zavisi koliko će trajati procedura od podnošenja zahtjeva za kredit do dodajele novca.

"Pojednostavili smo proceduru, ali moramo voditi računa da sačuvamo IRF, jer ako ga ne sačuvamo, onda ni on nikome neće moći da pomogne. Sve mjere koje važe u državi, važe i za zaposlene u IRF-u i u skladu sa tim ćemo se odnositi“, saopštio je Vukčević.

On je naveo da IRF u ovom trenutku nije razmatrao mogućnost odobravanja eventualnih kreditima štampanim medijima za isplatu zarada i nabavku sirovina.

"U ovom trenutku nijesmo razmišljali o njima, ali ako se ukaže potreba i za te medije, mi ćemo razmisliti da im omogućimo da, prije svega, prežive ova teška vremena“, zaključio je Vukčević.