Kredit IRF-a za pogođene ovom krizom, a ne za probleme iz prošlosti

U 14 sati na TV Vijesti - konferencija za medije IRF povodom nove kreditne linije za podršku likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa
4740 pregleda 3 komentar(a)
IRF-u stiglo preko 200 zahtjeva klijenata koji žele da stopiraju otplatu kredita: Vukčević, Foto: Gov.me
IRF-u stiglo preko 200 zahtjeva klijenata koji žele da stopiraju otplatu kredita: Vukčević, Foto: Gov.me

Investiciono-razvojnom fondu (IRF) je stiglo više od 200 zahtjeva klijenata koji žele da stopiraju otplatu kredita na period od tri mjeseca u skladu sa odlukom Vlade i Centralne banke, u sklopu ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom. Zahtjevi su počeli da se dostavljaju u ponedjeljak.

Država je za privredni sektor otvorila novu povoljniju kreditnu liniju kod IRF-a koja će početi da se realizuje sjutra, rečeno je “Vijestima” iz fonda. Detalje će IRF, čiji je direktor Zoran Vukčević, predstaviti danas javnosti.

“Ova kreditna linija za poboljšanje likvidnosti biće upotrijebljena isključivo za rješavanje problema nelikvidnosti nastale zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Novac se može upotrijebiti za nabavku proizvoda, poluproizvoda, sirovina i za isplatu plata. Pravo na kredit ne postoji već IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva donosi pojedinačnu odluku”, objašnjeno je zvanično iz IRF-a.

Uslovi

Uslovi pod kojima se kredit odobrava su: maksimalni iznos do tri miliona eura, kamatna stopa od 1,5 odsto, grejs period od dvije godine i otplata na osam godina, u koju je uključen i grejs period.

“Uzimajući u obzir skraćene procedure za dodjelu novca, a vodeći računa o finansijskoj stabilnosti i održivosti IRF-a i cjelokupnog sistema (s obzirom na rad nadležnih službi i klijenata IRF koje ne mogu odgovoriti u kratkom roku za kolateralizaciju plasmana fonda), novac će se odobravati na osnovu mekih sredstava obezbjeđenja (mjenice, mjenična ovlašćenja i jemstva koje IRF može u konkretnoj situaciji obezbijediti) i na osnovu hipoteka”, odgovorili su “Vijestima” iz IRF-a.

Do tri miliona eura se odobrava na osnovu mekih sredstava obezbjeđenja (mjenice, mjenična ovlašćenja i jemstva koje IRF može u konkretnoj situaciji obezbijediti) i na osnovu hipoteka, odgovorili su “Vijestima” iz IRF-a

U odobravanju kredita, kako je pojašnjeno, prioritet će imati ljekovi, medicinska oprema i sanitetska vozila, turizam i ugostiteljstvo, saobraćaj, usluge, proizvodnja i prerada hrane.

“Dakle, radi se o kreditnoj liniji koja je isključivo namijenjena za ublažavanje posljedica novonastalom situacijom. Ovo je borba za život. Ne može se ova situacija koristiti za rješavanje problema iz prošlosti. Borićemo se protiv svih vidova zloupotrebe. Na našem sajtu biće dostupni uslovi kreditiranja za ovu liniju. U toku je donošenje hitnih procedura po tom osnovu i one će biti na sajtu objavljene”, pojašnjeno je u IRF-u.

Fond završava pregovore sa Evropskom investicionom bankom za novi aranžman, pokrenuo je inicijativu o ananžmanu sa Francuskom razvojnom agencijom i obnovio je pregovore sa Kineskom razvojnom bankom o novom kreditu. Iz IRF-a su kazali da to sve treba da omogući dodatni novac privredi da lakše prevaziđe probleme.

Bonus video: