Automobilom u drugu opštinu samo oni koji rade

Zaposleni u privrednim subjektima kojima je dozvoljen rad izuzeti su od zabrane prevoza u međugradskom putničkom saobraćaju, ukoliko se prevoze od mjesta prebivališta do radnog mjesta i nazad, u slučaju službenih međugradskih putovanja neophodnih za obezbjeđenje redovnog funkcionisanja sistema i usluga
23490 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Zaposleni u privrednim subjektima kojima je dozvoljen rad, u skladu sa Obavještenjem za prevoz lica u službene svrhe, izuzeti su od zabrane prevoza u međugradskom putničkom saobraćaju, ukoliko se prevoze od mjesta prebivališta do radnog mjesta i nazad, kao i u slučaju službenih međugradskih putovanja neophodnih za obezbjeđenje redovnog funkcionisanja sistema i usluga.

To je pojašnjenje, koje je dao Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

"Za ove privredne subjekte se podrazumijeva i da je dozvoljeno prisustvo u grupama većim od dva lica na javnim mjestima u slučaju potrebe obavljanja radnih zadataka na otvorenom", pojašnjenje je štaba.

U tom cilju, potrebno je obezbijediti:

- putne naloge za sve ekipe koje putuju u cilju isporuke robe ili pružanja usluga dozvoljenih naredbom;

- potvrde zaposlenima koji putuju do radnog mjesta sa naznačenim mjestom prebivališta i radnim mjestom;

- radne naloge svim ekipama koje izlaze na javne površine u cilju obavljanja radnih zadataka, bilo da se radi o Vašim, ili zaposlenim iz outsourcing kompanija koje su angažovane sa Vaše strane.

Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanje mjera za sprječavanje širenja koronavirusa podsjetio je i na raniju mjeru zabrane prevoza više od dva punoljetna lica u putničkom motornom vozilu u isto vrijeme, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

"Ova zabrana ne odnosi se na vozila pravnih lica kojima se vrši prevoz zaposlenih, vozila predstavnika medija i vozila koja se koriste za potrebe hitnih interventnih službi (zdravstvo, policija, vojska, vatrogasne službe i sl.). Ukoliko vaša firma raspolaže službenim automobilima koji se koriste za svrhu vaše kompanije, njima je moguće vršiti prevoz vaših zaposlenih i to u većem broju od 2 putnika po automobilu. Ukoliko ne raspoložete službenim vozilom, već samo privatnim, onda vaša kompanija mora izdati putni nalog ili slični dokument kojim će se obrazložiti svrha korišćenja privatnog vozila u službene svrhe".

Za sva dalja pitanja Operativni štab stoji na raspolaganju.

Bonus video: