Apel PKCG: Kupujmo domaće, cijene da su pristupačne

Od epidemije koronvirusa, zabilježena su poskupljenja prehrambenih proizvoda u mnogim trgovinama, na pijacama...
6995 pregleda 13 komentar(a)
Podrška domaćoj proizvodnji, Foto: Zoran Đurić
Podrška domaćoj proizvodnji, Foto: Zoran Đurić

Prioritet u kupovini građana treba da imaju domaći proizvodi da bi se proizvođačima pomoglo da se izbore sa problemima zbog pandemije koronavirusa, a oni da obezbijede pristupačne cijene i dobar kvalitet u oštroj konkurenciji sa inostranim proizvodima. To je poruka Privredne komore (PKCG).

„Pomoć crnogoskim proizvođačima, i posredno svim građanima, rezultirala bi intenzivnijom kupovinom domaćih proizvoda, povoljnijim tretmanom u trgovinama i redovnim izmirivanjem novčanih obaveza. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo ekonomskom oporavku naše ekonomije u ovoj situaciji, čuvamo radna mjesta i unapređujemo prerađivačku industriju”, naglašeno je iz PKCG.

Iz PKCG su ukazali da je otvorenost tržišta i izobilje najraznovrsnijih proizvoda učinilo da Crna Gora ima visok deficit robne razmjene sa inostranstvom, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja hrane.

“Pored uvoza proizvoda za koje ne postoje prirodne mogućnosti za uzgoj, svjedoci smo uvoza i onih proizvoda kojih imamo u dovoljnim količinama i sa izuzetno dobrim kvalitetom. Najnovije istraživanje o navikama, ponašanju i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, koje je za naše potrebe uradila agencija IPSOS, pokazuje da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača”, poručili su iz PKCG.

Od epidemije koronvirusa, zabilježena su poskupljenja prehrambenih proizvoda u mnogim trgovinama, kao i na pijacama. Penzioneri su dostavili podatke o rastu cijena mnogih proizvoda u prodavnicama prema kojima je, primjera radi, cijena bijelog luka sa oko tri eura povećana na 5,5 eura do 10 eura za kilogram kod pojedinih trgovaca.

I inspekcija je registrovala da je došlo do rasta cijene brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, pirinča, tjestenina, svježeg mesa, ribe, voća i povrća, jestivog ulja... U kontroli maloprodajnih cijena od 16. do 28. marta kod trgovaca utvđen je rast u 63 slučaja, a tvrde da do toga nije došlo u 351 slučaju.

Susjedne zemlje Srbije, Hrvatska i BiH su, nakon izbijanja pandemije, ograničile grupu maloprodajnih cijena.

Ministarstvo ekonomije još nije odgovorilo kako država, s obzirom na to da se cijene slobodno formiraju na domaćem tržištu, može da reaguje i spriječi poskupljenja u sadašnjoj vanrednoj situaciji.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je ukazala 13. marta da je formiranje cijena slobodno po zakonu.

“To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je tada ministarka.

Bonus video: