U Plantažama pregovaraju o smanjenju plata do 30 odsto

Iz kompanije navode da im nova kriza značajno utiče na poslovanje, kao i da se traži rješenje i za plate da bi se izbjegla otpuštanja
4727 pregleda 5 komentar(a)
Poslovne aktivnosti smanjene na minimum: Podrum Plantaža, Foto: Luka Zeković
Poslovne aktivnosti smanjene na minimum: Podrum Plantaža, Foto: Luka Zeković

Menadžment državnih “Plantaža” pokušava da dobije saglasnost Sindikata da zarade od aprilske budu smanjene do 30 odsto zbog uticaja na poslovni rezultat, izazvanog epidemijom koronavirusa, saznaju “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti”, Sindikat za sada na to nije pristao.

Sličan sporazum u toj državnoj firmi sa oko 630 zaposlenih sa Sindikatom je potpisan prošle godine, kada su zarade u oktobru smanjenje za oko sedam odsto.

Pregovori sa menadžmentom traju, a razlog za nezadovoljstvo radnika bilo je i to što je februarska plata isplaćena u petak, sa dvije sedmice zakašnjenja.

Finansijski izvještaj kompanije za prošlu godinu još nije objavljen, a gubitak za devet mjeseci iznosio je 1,4 miliona eura.

Zbog aktuelne situacije nastale zbog epidemije koronavirusa, iz menadžmenta “Plantaža” kažu da se i njihova kompanija “u ovom periodu susreće sa smanjenom poslovnom aktivnošću, usporenim prilivima i padom prihoda”.

“Kao i ukupna svjetska ekonomija, i naša komapanija se u ovom periodu susreće sa smanjenom poslovnom aktivnošću, usporenim prilivima i padom prihoda, iz tog razloga je došlo do kašnjenja isplate posljednje plate. Plata je isplaćena u petak 3. aprila i ovaj problem je na taj način prevaziđen”, objasnili su iz menadžmenta za “Vijesti” na pitanja o uslovima poslovanja kompanije nakon epidemije koronavirusa, kašnjenju februarske zarade i o pregovorima sa sindikatom za smanjenje zarada.

Krajem prošle sedmice, prije posljednje isplate plata, “Vijesti” su pitale predsjednicu Sindikata “Plantaža” Anku Knežević da li je tačno da februarska zarada još nije isplaćena i da li uprava traži da se zarade počev od aprilske smanje za 30 odsto, ali nije konkretno odgovorila.

“Nemam komentar. Ne želim da blatim firmu i radnike”, kazala je Kneževićeva.

Iz kompanije navode da nova kriza ima značajan uticaj na njihovo poslovanje, zbog čega su pokrenuli pregovore sa sindikatom o mogućem smanjenju zarada. U odgovoru nijesu precizirali procenat smanjenja.

“Svjesni obaveze za očuvanjem istorijske vizije naših osnivača, svjesni takođe aktuelnog trenutka u kome se nalazi cijeli svijet i borbe za opstanak danas poznate svjetske civilizacije, a razmišljajući o budućnosti svjetske ekonomije i nadolazeće recesije, tražeći održivo mjesto naše kompanije u ovoj ekonomiji, vlasnici, menadžment i zaposleni ‘13. jul Plantaže’, zajedno traže rješenje u ekonomisanju svim resursima pa i platnim fondom, kako bi se izbjegle mogućnosti otpuštanja radnika i zadržala kadrovska esencija kompanije, u ovim otežanim uslovima poslovanja. U toku su dakle i pregovori sindikata, vlasnika i menadžmenta, u cilju definisanja cjelokupnog i sveobuhvatnog paketa mjera koje će pomoći kompaniji i njenim zaposlenima, da se na najbolji način i sa što manje posljedica prevaziđe novonastala situacija”, saopšteno je “Vijestima” iz “Plantaža”.

U nekoliko kompanija su u toku pregovori uprava i sindikata o smanjenju zarad. U “Luci Bar” je potpisan sporazum pa će ima aprilska zarada biti umanjena za 10 odsto, majska za 15, a ako kriza potraje - junska za 20%.

Uzdaju se u nove mjere Vlade

Iz menadžmenta kompanije navode da postojeće ekonomske mjere Vlade već daju rezultate, a očekuju da će nove najavljene mjere da “dodatno olakšaju prevazilaženje krize izuzetno prenapregnutoj privredi”. Oni napominju, takođe, da “štite kadrovski i proizvodni potencijal u uslovima borbe od koronavirusa”

“Poštujući i pridržavajući se preporuka Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela najveći dio naših zaposlenih je sa svojim porodicama, kod kuće. U ovoj situaciji, zdravlje i život naših zaposlenih su prioritet, a poslovna aktivnost je smanjena na neophodni minimum. U novonastalnoj situaciji trajanja epidemije, cilj nam je da sačuvamo proizvodnju, kao i da se sve agrotehničke mjere u našim vinogradima i voćnjacima sprovedu na vrijeme i u zadatim agrorokovima. Poljoprivredna proizvodnja ne poznaje termin kriza i virus i stoga se sva sredstva i napori, trenutno, ulažu u primarnu proizvodnju i očuvanje resursa, kako bi po završetku ove krize nesmetano nastavlil sa radom”.