FINANSIJSKI ISKAZ

Peković i Šarić zaradili 737.000 eura

Posao sa bečićkim hotelom “Mediteran” isplativ Nikoli Pekoviću i Dušku Šariću
23730 pregleda 14 komentar(a)
Peković, Šarić i Lončar, Foto: Savo Prelević
Peković, Šarić i Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2020. 19:05h

Bivši košarkaš Nikola Peković i njegov vjenčani kum i poslovni partner Pljevljak Duško Šarić zaradili su prošle godine 737 hiljada eura od upravljanja bečićkim hotelom “Mediteran“.

To piše u finansijskom iskazu koji je Poreskoj upravi Crne Gore dostavila njihova ortačka kompanija “Spencer & Hill Team“.

Šarić se sredinom prošle godine pridružio Pekoviću u toj firmi i obojica imaju po polovinu osnivačkog kapitala. Firma registrovana u Budvi upravlja hotelom, dok isključivo Pekovića kompanija “Spencer & Hill“ je vlasnik nekretnine - zemljišta i hotela.

Vrijednost nekretnina u vlasništvu “Spencer & Hill Team“, kako piše u iskazu, je 4,5 miliona eura, 900 hiljada eura više nego 2018. godine.

Prihod kompanije prošle godine iznosio je 5,4 miliona eura. Dugoročni krediti firme su 2,8 miliona eura.

Aktuleni tim-menadžer košarkaške reprezentacije Crne Gore prije tri godine je trgovao bečićki hotel za 8,5 miliona eura. Krajem jula 2017. godine, Peković je potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su sprski mediji povezivali sa Darkom Šarićem.

Peković se prethodno vjenčao u hotelu “Mediteran”, a vjenčani kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić.

Hotel Mediteran
Hotel Mediteran(Foto: Vuk Lajović)

Ranije je postao i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog “Top Hill-a“ i kotorskog “Maximus-a“, koje je, po sopstvenom priznaju, kupio nakon što je uveden stečaj u firmama koje su njima upravljanje.

Peković i Šarić očekuju saglasnost od Opštine Budva da na mjestu akva-parka i garaže u okviru hotelskog kompleksa Mediteran grade hotel sa pet zvjezdica, sa apartmanima za tržište.

Glavna gradska arhitektice Ana Samardžić prekinula je postupak izdavanja saglasnosti na idejno rješenje budućeg luksuznog hotela.

Pekovićeva firma je još u avgustu prošle godine podnijela zahtjev, te priložila izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je prethodno Samardžić odbila da izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje su trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između hotela “Mediteran“ i “Splendid”.

Firma je smanjila za petinu kapacitete, pa budući hotel ima devet spratova u dvijema zgradama koje povezuje stakleni most. Do problema je, međutim, došlo jer je gradnja novog hotela planirana na potoku koji je u vlasništvu Opštine, zbog čega je neophodno zeleno lokalnog parlamenta. Mjesecima se takva odluka nije našla na dnevnom redu Skupštine opštine, a izbijanje epidemije koronavirusa dodatno će odložiti izjašnjenje.

Infobox (Boks): Sarađuju od ranije

Peković i Šarić su poslovno od ranije vezani. Tako je Peković preuzeo na sebe vraćanje kredita od 1,1 milion eura, koje je Šarićeva firma “Mat company“ iz Pljevalja imala prema Hipo Alpe Adria banke

Nakon punih sedam godina, 17. maja 2018. godine, vraćena je imovina Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenim prodajom narkotika. Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.