Damjanović: Vlada da pomogne kod kredita, spremati dugoročne mjere

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović očekuje da razgovori Vlade i poslanika budu otvoreni, jer postoji puno prostora da se predložene mjere izmijene i dopune
3114 pregleda 2 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Poslanički klubovi i predstavnici vladine radne grupe u srijedu će obaviti konsultacije u vezi novog paketa mjera, a dan ranije predstavnici sindikata imaće sastanak sa poslancima kome će prisustvovati i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović očekuje da razgovori Vlade i poslanika budu otvoreni, jer postoji puno prostora da se predložene mjere izmijene i dopune.

Očekuje da se dio mjera konstituiše kroz predlog zakona iz oblasti rada, socijalnog staranja i finansija i da se što prije obavi rasprava.

Pohvalio je iskorak Vlade u odnosu na prvobitne "mršave mjere" i naglašava da drugom paketu, a nada se da nije i posljednji, nedostaju nove mjere bankarskog sektora.

"Vlada može, ne čekajući nikoga, direktno sa finansijskim sektorom kreirati nove mjere u dijapazonu od obilnih kredita sa minimalnim kamatama do beskamatnih kredita. Uz to, otpis dijela kamate i kredita ugroženom dijelu građana i privrede", kazao je Damjanović "Vijestima".

On očekuje i predlog rebalansa budžeta u maju pošto je jasno da će biti pobačaj na prihodnoj strani, veći troškovi na rashodnoj strani i potreba za dodatno zaduženje.

Objašnjava da je neophodno višestruko više novca za direktne i indirektne budžetske subvencije i druge troškove.

Damjanović smatra da bi izvršna vlast trebalo da odgovori na više pitanja u vezi drugog paketa mjera -zašto samo subvencije za april i maj, a ne i za pola marta od kad je na snazi zabrana djelatnosti i šta sa junom, imajući u vidu najave pojedinih epidemiologa i članova NKT i zašto samo u iznosu 70 odsto minimalne zarade.

Pitanja koja postavlja su i zašto subvencije za novo zapošljavanje (što je dobra mjera) na šest mjeseci, a ne do kraja godine, zašto samo parcijalno odaganje postupaka izvršenja, a ne totalni moratorijum, koje su to ugrožene djelatnosti, šta je sa troškovima zakupa dijela privrede, obavezama za koncesije, otpisom dijela poreza na dobit...

"Navodeći neke od uočenih nedostataka očekujem suštinsku komunikaciju vlasti i opozicije. To - jer treba da se radi na dugoročnim mjerama čiji opseg i trajanje za sada samo možemo da naslutimo. To teško može, uz uvažavanje, da pripremi i sprovede aktuelni ekspertski ad hok tim Vlade", istakao je Damjanović.

Mugoša: Dijalogom do ostalih rješenja

Boris Mugoša (SD) kaže da u toj partiji smatraju da je pripremljeni paket mjera kvalitetan okvir za dijalog svih aktera. Dodaje da pozdravljaju to što paket kratkoročnih mjera mora da sadrži subvencije za plate zaposlenih, te da su to tražili na prethodnim sastancima.

Boris Mugoša
Mugoša(Foto: Biljana Matijašević)

"Da li su iznosi subvencija dobro odmjereni, koji su kriterijumi za definisanje ugroženosti nečijeg poslovanja, ko sve treba da dobije jednokratnu podršku, šta sa brojnim parafiskalitetima..., pitanja su o kojima će se razgovarati. Cilj je doći dijalogom do rješenja koja su plod što je moguće šireg konsenzusa svih relevantnih društvenih aktera", rekao je Mugoša "Vijestima".

Naglasio je da je važno da kratkoročne i dugoročne mjere budu održive, jer direktna i indirektna podrška mora biti vrijedna više stotina miliona eura, te da je zbog toga neophodno da sve mjere prati procjena potrebnog novca za njih i odakle će on biti obezbijeđen.

U Demokratama smatraju da je ponižavajuća ponuda države da se zaposlenima u sektorima čiji je rad zabranjen i onima koji su zbog čuvanja djece ili karantina i samolizolacije morali biti kući, isplati po 155 eura, a onima iz sektora čiji je rad ugrožen 111 eura i to samo za april i maj.

Bonus video: