Popović: Marković blefirao i ponizio najugroženije građane Crne Gore

Dodaje da subvencije za nova zaposljavanja Marković ciljno vezuje samo sa evidentirane u aprilu, ne i kasnije mjesece, jer sva predviđanja ukazuju da će zbog krize i vrhunca pandemije upravo u aprilu biti minoran broj novih zapošljavanja sa biroa rada
6064 pregleda 22 komentar(a)
Popović, Foto: Demokrate
Popović, Foto: Demokrate

Potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović kazala je da je premijer Crne Gore Duško Marković i drugim paketom predloženih socio - ekonomskih mjera "blefirao i opet ponizio najugroženije građane Crne Gore. "

"Kao što se očekivalo, Marković je i drugim paketom predloženih socio - ekonomskih mjera blefirao i opet ponizio najugroženije građane Crne Gore. U spektakularnoj najavi da će nezaposleni dobiti jednokratnu pomoć od mizernih 50 eura, građani koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, njih 35 500 ponadalo se i toj minimalnoj pomoći. Međutim, izgleda da se ta pomoć odnosi samo na manji broj nezaposlenih po procjenama oko 8000 koji nemaju druga primanja. Premijer se opet služio neistinama. Dakle, pomoć od 50 eura dobiće oko 22% nezaposlenih. Podsjećamo da slična obmana bila I sa penzionerima, gdje je takođe mizernih 50 eura dobilo svega oko 11 500 penzionera, od ukupno 130 000 koliko ih ima u Crnoj Gori ili oko 9%. Dakle, po staroj narodnoj, Vlada CG puno zuji, a malo meda daje. Drugo, Marković se nije zapitao šta je sa ljudima koji rade na crno, ne svojom krivicom, već voljom drugih? Da li će oni vidjeti bilo kakvu pomoć od države. Imaju li I oni potrebe, djecu, kirije, mjesečne račune? Treće, Marković je blefirao i kada je obećao subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore. A evo i zašto je ovo klasični bleferski potez, premijera blefera", kazala je Popović.

Dodaje da subvencije za nova zaposljavanja Marković ciljno vezuje samo sa evidentirane u aprilu, ne i kasnije mjesece, jer sva predviđanja ukazuju da će zbog krize i vrhunca pandemije upravo u aprilu biti minoran broj novih zapošljavanja sa biroa rada.

"Dakle : zašto Marković subvencije vezuje samo za april? Stvar je potpuno jasna. Pozivamo Vladu Crne Gore da prestane sa obmanjivanjem građana i da konačno usvoji suštinske mjere. Podsjećamo da je predlog Demokrata hitna finansijsku pomoć u iznosu od jedne prosječne neto zarade svim domaćinstvima koja imaju 3 i više članova, odnosno u iznosu od jedne minimalne zarade svim domaćinstvima koja imaju 1 ili 2 člana, jer će ta sredstva na kraju građani svakako upumpati u sistem, tako da će ova mjera imati multiplikativni efekat. Samo ovakva mjera može dati trajni pozitivan ekonomski efekat", zaključila je Popović.

Bonus video: