Neraspoređena dobit Bemaksa 100 miliona

Građevinska kompanija, koja godinama dobija vrijedne poslove od države, prikazala je neto dobit od 11,7 miliona za prošlu godinu
3090 pregleda 1 komentar(a)
Bemaks je podizvođač za veliki dio poslova na izgradnji auto-puta (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Bemaks je podizvođač za veliki dio poslova na izgradnji auto-puta (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Građevinska kompanija Bemaks (Bemax), u formalnom vlasništvu Veselina Kovačevića, prikazala je neto profit u iznosu od 11,77 miliona eura za prošlu godinu, pokazuju podaci dostavljeni Poreskoj upravi Crne Gore (PU).

To je manje za 11,7 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je neto dobit iznosio 13,34 miliona eura.

Prema podacima iz bilansa stanja kompanije, koja godinama dobija vrijedne poslove od države, Bemaks ima neraspoređenu dobit od 99,88 miliona eura na kraju izvještajnog perioda - 31. decembra prošle godine.

​Bemaks se godinama neformalno povezivao sa savjetnikom predsjednika države, Milanom Roćenom, o čemu nema zvaničnih podataka, a on je javno negirao da ima veze sa tom kompanijom.

Ostvareni neto profit Bemaksa u 2017. iznosio je 20,7 miliona eura, a tokom 2016. godine 17 miliona eura.

Poslovni prihodi Bemaksa su u 2019. u odnosu na 2018. godinu smanjeni sa 113,14 miliona na 105,89 miliona eura, dok su poslovni rashodi smanjeni sa 97,42 miliona na 91,16 miliona eura.

Bemaks posluje na domaćem tržištu, a u izvještaju menadžmenta navode da teže „ka jačanju tržišne pozicije“.

Prema izvještaju o poslovanju menadžmenta, u narednom periodu planira izvođenje infrastrukturnih radova na objektima u oblasti i enegetike i saobraćaja, među kojima posebno ističu auto put Bar - Boljare.

Duž prioritetne dionice, na trasi auto puta Smokovac-Uvač-Mateševo, Bemax izvodi radove na četiri tunela, sedam mostava i dva nadvožnjaka, kao i na petlji Smokovac (u okviru koje je istoimeni most), kao i na bazi za održavanje auto-puta koja se zove „Pelev Brijeg“.

Prema zvanično objavljenim podacima, Bemaks ima devet fabrika za proizvodnju betona, dvije asfaltne baze u Podgorici, 11 postrojenja za drobljenje kamena, 59 bagera, 16 utovarivača, jednu glodalicu, 12 dampera, 30 automiksera, 11 pumpi za beton i dvije stacionarne, 10 manitou mašina, 135 ostalih transportnih sredstava...

Bonus video: