Đorđević: Dok traje epidemija pažljivo kupovati i čuvati namirnice

“U ovim uslovima bih posebnu pažnju skrenula na kupovinu namirnica. Kad planiramo nešto da nabavimo i idemo u kupovinu treba da napravimo spiska da vidimo šta imamo u kući i šta nam je stvarno neophodno, odnosno, da stavimo ono što nam stvarno treba I što je korisno za zdravlje” objasnila je Đorđević
5677 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2020. 13:09h

U danima dok se ne sanira aktuelna zdravstvena situacija koju je izazvao Kovid-19 i dok građani borave u karantinu ne treba zaboraviti da se kupovina namirnica mora pažljivo planirati,ali i držati kući u adekvatnim uslovima.

Na to upozorava specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje Zorica Đorđević koja objašnjava da ne treba strahovati da se virus može putem namirnica koje smo kupili prenijeti.

"U ovim uslovima bih posebnu pažnju skrenula na kupovinu namirnica. Kad planiramo nešto da nabavimo i idemo u kupovinu treba da napravimo spiska da vidimo šta imamo u kući i šta nam je stvarno neophodno, odnosno, da stavimo ono što nam stvarno treba I što je korisno za zdravlje", objasnila je Đorđević.

Ona naglašava da treba povesti računa da na spisku obavezno bude nešto od svježih namirnica (voće i povrće), a ako nam to nije dostupno onda dobra varijanta je i smrznuto jer ima očuvanu nutritivnu vijednost i zadovoljavajući kvalitet tako da je to jedan od varijanti koja svakako dolazi u obzir.

"Može se kupovati konzervirana hrana, mlijeko u tetrapaku, konzerve ribe, sirevi u komadu jer takvi duže stoje…" navodi doktorka za "Boje jutra" na TV Vijesti.

Ona objašnjava da je planska kupovina važna I da bi se hrana smjestila kući u adekvatnim uslovima, jer ako se nešto ne drži na odgovarajućim temperaturama rizikujemo da propane i da se baci.

Na pitanje kako postupatiti prilikom kupovine hrane u aktuelnoj situaciji, odnosno, šta raditi sa kesama kad se dođe kući, ona kaže ne treba brinuti jer se virus na takav način ne prenosi.

"Tu možemo biti ležerni. Mnogo je značajnije da ispoštujemo onih 5 osnovnih pravila da su čiste površine gdje hranu spremamo, da su čiste ruke, da se namirnice dobro operu, da se hrana dobro skuva i ispeče i da je držimo na adekvatnoj temperature u frižideru. U ovoj situacji je važno i da imamo higijenski ispravnu vodu za piće", pojasnila je doktorka.

Bonus video: