Bivši radnici: Prebacuju milione Vektra Boke na druge firme, a njoj pripisuju tuđe obaveze

“U tročlanom Odboru direktora Vektra Boka su Dragan Brković i njegov sin, a Vektra Investment je privatna firma Dragana Brkovića”, ističu u prijavi bivši radnici koje predvodi Đorđe Rajak
4485 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zekovic
Dragan Brković, Foto: Luka Zekovic

Bivši radnici hercenovske firme Vektra Boka, njih 78, predali su krivičnu prijavu tužilaštvu zbog Plana reorganizacije preduzeća, za koji tvrde da se sprovodi na njihovu štetu.

Oni u prijavi, koju su poslali Vrhovnom državnom tužiocu za Specijalno državno tužilaštvo, navode da se radi o "zločinačkom udruživanju i organizovanom kriminalu”.

“U isceniranoj otimačini hotela, restorana, motela i druge imovine bivše HTP Boka posebno ukazujemo na nespornu činjenicu da je organizovana kriminalna grupa prebacila na Vektra Boku obavezu od 23.700.000 eura, koje kredite je dobila Vektra Montenegro od CKB. To se vidi iz Plana reorganizacije koji je potpisao Blažo Jovanić (predsjednik Privrednog suda)”, ističe se, između ostalog, u krivičnoj prijavi i traže da bude saslušan Jovanić.

Oni navode da se iz izvještaja revizora, koji je koji je Privredom sudu i Odboru povjerilaca dostavljen za period od septembabra 2018. do septembra 2019, vidi da je od prihodovanih oko sedam miliona eura po osnovu prodate imovine “pet miliona prebačeno na propalu firmu Vektra Investments, čime je dovedeno u pitanje potraživanja radnika, uključujući i penzijske doprinose”.

“U tročlanom Odboru direktora Vektra Boka su Dragan Brković i njegov sin, a Vektra Investment je privatna firma Dragana Brkovića”, ističe se u prijavi bivših radnika koje predvodi Đorđe Rajak.

Rajak je kazao da njih “ne zanima strateški raspored kapitala i planovi vlasnika hercenovske kompanije nego samo da isplate obaveze prema 250 radnika, socijani program iz kupoprodajnog ugovora, doprinose, ili ukupno oko 4,5 miliona eura”.

Bivši radnici Vektra Boke u prijavi napominju da je odlukom Ustavnog suda od 26. juna 2018. prestao da važi dio člana 55 Zakona o stečaju "na način da sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red", ali i da tu odluku Ustavnog suda ”ne priznaje Privredni sud, odnosno Blažo Jovanić kao njegov predsjednik"

“Isti poslodavac potpomognut svojim satelitima doveo je u totalnu zabludu oko 250 radnika, nepoštovanjem preuzetih obaveza iz kupoprodajnog ugovora iz dijela socijalnog programa radnika i granskog kolektivnog ugovora, zagarantovanim ustavnim pravom ove zemlje i potpisanim međunarodnim konvencijama”, ističu u prijavi SDT-u bivši radnici.

Bonus video: