Oko 2,3 miliona za nabavku koju je planirala ambasadorka Jeknić

Odluka da posao dobiju firme iz Italije i UAE, a radi se o adaptaciji paviljona Crne Gore u Dubaiju za predstavljanje na svjetskoj izložbi Expo 2020
10876 pregleda 16 komentar(a)
Dušanka Jeknić, Foto: Savo Prelević
Dušanka Jeknić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2020. 14:11h

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za radove i adaptaciju paviljona Crne Gore u Dubaiju za potrebe predstavljanja na svjetskoj izložbi Expo 2020. potpisao je 15. aprila ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Taj posao je vrijedan oko 2,3 miliona eura, a tender je oglašen 28. februara ove godine.

Prema podacima iz tenderske dokumentacije, u planiranju ove nabavke učestvovali su generalni sekretar MVP Miodrag Kankaraš i generalna komesarka crnogorskog paviljona i ambasadorka Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dušanka Jeknić.

Tenderski postupak je počeo 28. februara, prije pojave koronavirusa u Crnoj Gori, a u prvoj polovini marta je proglašena pandemija virusa koji je zahvatio svijet i na snazi su zdravstvene mjere koje ostavljaju posljedice na ekonomije država.

Vlada Duška Markovića je privremenim mjerama 20. marta odlučila da ograniči i kontroliše budžetsku potrošnju i zabranila je pokretanje svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Otvaranje jedine pristigle ponude, na ovom tenderu, objavljeno je 23. marta po postupku otvorenom krajem februara.

Posao je za dodijeljen firmama iz Italije i UAE: Simmetrico S.r.L iz Milana i Simmetrico Operations DWC-LLC iz Dubaija, za 2.299.593,45 eura, a one su dale zajedničku ponudu. Prema zaključku Vlade od 13. februara ove godine, ova nabavka će se sa 1.517.992,96 eura finansirati iz državnog budžeta, a ostatak od 782.007 eura iz donacija.

Procijenjena vrijednost nabavke sa uračunatim PDV-om iznosila je 2,3 miliona eura, ali se iz dostupne odluke objavljene 15. aprila na Portalu javnih nabavki vidi da izabrani ponuđač nije obračunao PDV za ovaj posao po stopi od 21 odsto, koliko ona iznosi prema važećim crnogorskim propisima, već po stopi od pet odsto.

Poslije završetka svjetske izložbe Expo 2020. Dubai planirana je selidba iste u Crnu Goru, koja podrazumijeva pažljivu demontažu i konzerviranje elemenata izložbe, da bi se mogli sastaviti na novoj lokaciji.

Izvođač bi trebalo da garantuje za kvalitet izvedenih radova od dana primopredaje paviljona po principu “ključ u ruke” do završetka radova na demontaži paviljona, a najkasnije do 1. jula 2021. On je dužan da o svom trošku otkloni sve nedostatke, koji se pokažu u toku ovog garantnog roka. Interesantno je da na tenderu od naručioca nije postavljen ni kao “fakultativni uslov” za ponuđača da ispuni ekonomsko-finansijske sposobnosti.

Ovlašćeno lice naručioca koje potpisuje sva dokumenta za ovu nabavku je ministar Darmanović, koji je potpisao izjavu da nije u konfliktu interesa, odnosno da nema ličnu korist od nabavke, a službenik tog vladinog resora zadužen za javne nabavke je Danica Đorojević. Đorojević je bila predsjednica Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Ministarstva vanjskih poslova, a članovi te komisije su Rosanda Dujović i Branko Danilović.

Bonus video: