Peković u minusu zbog Top Hilla i Maximusa

Uprkos gostovanju navjećih muzičkih zvijezda, popularne diskoteke loše poslovale, pa je Poreskoj upravi prijavljen minus od 170 hiljada eura
11837 pregleda 7 komentar(a)
Diskoteka Top Hill, Foto: Vuk Lajović
Diskoteka Top Hill, Foto: Vuk Lajović

Uprkos gostovanju najvećih muzičkih zvijezda folk i popularne muzike sa ex jugoslovenskih prostora, te nastupima svjetskih DJ-eva, kompanija “Top Hill“, koja gazduje najpopularnijim diskotekama na ovom dijelu Jadrana, kotorskim “Maximusom“ i budvanskim “Top Hillom“, vlasništvo proslavljenog košarkaša Nikole Pekovića, prošlu godinu završila je u minusu od 170 hiljada eura

To piše u finansijskom izvještaju koji je ta firma predala Poreskoj upravi Crna Gore. Loš poslovni rezultat bio je očekivan, imajući u vidu da se prošlo ljeto, prije svega zbog vremenskih prilika, negativno odrazilo na brojne diskoteke na otvorenom, a budvanski “Top Hill“ važi godinama unazad za epicentar zabave.

Peković, koji se formalno u Centralnom registru privrednih subjekata ne vodi kao vlasnik firme “Top Hill“, već kompanija “Domino investment“ sa Maršalskih ostrva, prije dvije i po godine priznao je u jednom od intervjua srbijanskim medijima, da on stoji iza ove budvanske firme, navodeći da je kupio na licitaciji, jer je bila u stečaju.

Za razliku od prošle godine, Pekovićeve diskoteke su 2018. uspjele da ostvare pozitivan poslovni rezultat od 18.242 eura, 2017. je zarada bila duplo veća, dok su 2016. i 2015. bile berićetne za ovu firmu, jer je zaradila 214.841, odnosno 349 hiljada eura.

Imovina “Top Hilla“, kako stoji u izvještaju za 2019, je procijenjena na 2,9 miliona eura i odnosi se na poslovne prostore koje kompanija ima u vlasništvu u kotorskoj Citadeli, gdje se nalazi „Maximus“.

Firma ima dugoročne kreditne obaveze od 1,6 miliona eura. Poslovni prihodi firme prošle godine bili su 1,2 miliona eura, dok su poslovni rashodi bili 1,4 miliona eura

“Top Hill“ je u avgustu 2016. postala vlasnik „Maximusa“, koji je prethodno sudski izgubila Zoja Dudić, udovica ubijenog Kotoranina Dragana Dudića Frica.

Vrhovni sud je odbio je kao neosnovanu reviziju Dudićeve, koja je tražila poništenje presuda Osnovnog i Višeg suda, kojima je odlučeno da poslovni prostori ostaju u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga.

Diskoteka “Maksimus”, kao dio imperije nekada najbogatijeg Kotoranina, koji je bio bliski poslovni partner narko bosa Darka Šarića optuženog za međunarodni šverc kokaina, prešla je u vlasništvo Hypo Alpe Adria lizinga, nakon što nije otplaćivan kredit od pet miliona eura za koji je založen taj popularni noćni klub.

Višegodišnji sudski spor, tokom kojeg je Zoja Dudić pokušala da dokaže da nije znala za poslovne odluke svoga supruga, iako se radi o zajedničkoj imovini, ipak je završen u korist banke. Samo mjesec od pravosnažnosti presude, diskoteka prelazi u ruke budvanskog ”Top Hilla” koji se u Upravi za nekretnine knjiži na 1.689 kvadrata poslovnog prostora u kompleksu kotorske Citadele.

“Top Hill” je uzeo nekoliko kreditnih linija, na koje je založio kotorsku diskoteku.

Kompanija “Top Hill“, s druge strane, višegopdišnji je zakupac zemlje na na Toplišu, brdu iznad Budve, gdje je izgrađena istoimena najveća diskoteka na ovorenom na Jadranu Firma je u junu 2012. na javnoj licitaciji, zakupila na 30-godišnji zakup zemlju Opštine Budva na brdu Toplišu. To jedan od, kako se hvalila tadašnja opštinska vlast, dobro zaključenih poslova jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa, koji ističe 2042, u opštnsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300 hiljada eura godišnje. Naime, za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma mjesečno plaća od 15. juna do 15. septembra 69.817 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963 eura. “Top Hill” redovno izmiruje obaveze prema lokalnoj upravi.

Kumovi od “Mediterana” zaradili 737 hiljada eura

I dok mu prošla godina nije donijela zaradu od diskoteka, Nikola Peković i njegov vjenčani kum i poslovni partner, Pljevljak Duško Šarić, zaradili su 737 hiljada eura od upravljanje bečićkim hotelom „Mediteran“. To se navodi u finansijskom iskazu koja je Poreskoj upravi Crne Gore dostavila njihova ortačka kompanija “Spencer & Hill Team“. Šarić se sredinom prošle godine pridružio Pekoviću u toj firmi i obojica imaju po polovinu osnivačkog kapitala, Firma registrovana u Budvi upravlja hotelom, dok isključivo Pekovića kompanija “Spencer & Hill“ je vlasnik nekretnine - zemljišta i hotelskog objekta.

Aktuleni tim menadžer košarkaške reprezentacije Crne Gore je prije tri godine trgovao bečićki hotel za osam i po miliona eura. Krajem jula 2017. dotadašnji uspješni košarkaš Peković je potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su sprski mediji povezivali sa Darkom Šarićem.

Bonus video: