"NAJUGROŽENIJI DIO PRIVREDE"

UPCG: Crnogorskom turizmu potrebna hitna reakcija

"Navedene nelogičnosti prvenstveno se odnose na svrstavanje hotela u kategoriju privrede čija je djelatnost djelimično ugrožena, umjesto u kategoriju najugroženijih privrednih subjekata kojima je zabranjena djelatnost, što je jedino ispravno i apsolutno odgovara aktuelnoj situaciji”, saopštili su iz UPCG.
2680 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) uputila je dopis Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti (NKT) i apelovala da se preduzeća iz hotelske industrije što hitnije svrstaju u grupu onih koji pripadaju najugroženijem dijelu privrede. To bi im omogućilo, tvrde iz UPCG, pristup adekvatnim mjerama pomoći i podrške države.

“Iako je Vlada nedavno najavila kreiranje mjera pomoći turizmu i za iste zadužila novoformiranu Radnu grupu, UPCG je u svom obraćanju NKT ukazala na određene nelogičnosti u tumačenju nadležnih koje, ukoliko kao takve dožive primjenu i u praksi, mogu rezultirati daljim produbljivanjem krize koju je pandemija COVID-19 već proizvela u ovom sektoru. Navedene nelogičnosti prvenstveno se odnose na svrstavanje hotela u kategoriju privrede čija je djelatnost djelimično ugrožena, umjesto u kategoriju najugroženijih privrednih subjekata kojima je zabranjena djelatnost, što je jedino ispravno i apsolutno odgovara aktuelnoj situaciji”, saopštili su iz UPCG.

Oni su dodali da zabrinjava što takvo svrstavanje privrednika iz oblasti hotelijerstva stiže od strane pojedinih članova Vladinog tima zaduženog za izradu paketa podrške privredi.

“Na šta ukazuju njihove nedavne izjave medijima upravo o hotelima, turističkim agencijama i nekim preduzećima iz oblasti saobraćaja za koje navode da pripadaju grupi onih čije je poslovanje djelimično ograničeno, iako činjenice pokazuju da iste de facto ne mogu da rade. Na takvu ocjenu UPCG ukazuje i ranija Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa („Službeni list CG“,br.18/20,19/20), kojom je, pored mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata, kafića, kafana, kafeterija, restorana i barova, te disko klubova (barova i noćnih klubova), predviđena i zabrana pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste”, navodi se u saopštenju.

Iz UPCG upozoravaju da pomoć crnogorskom turizmu zahtijeva hitnu reakciju nadležnih i realizaciju interventnih mjera Vlade koje će, uvažavajući izuzetno tešku situaciju u ovom sektoru, biti kreirane na način da pomognu očuvanju zaposlenost i, kako su istakli iz UPCG, stvaranju uslova za što skoriju normalizaciju poslovanja turističke industrije u nastavku sezone.

“Takva očekivanja UPCG dijele i crnogorski hotelijeri koji su ovih dana posebno zabrinuti zbog navedenih tumačenja zvaničnika koji ih svrstavaju u tzv. drugu grupu - ugrožene djelatnosti. O tome kako se takvo tumačenje odražava na njihov položaj, a posebno dalji rad i održivost, govori i predlog Vlade CG koji je sadržan u drugom paketu mjera pomoći za privredu i građane (od 9. aprila), a koji predviđa subvencije za zatvorene djelatnosti u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, dok je subvencija za ugrožene djelatnosti, sa istom namjenom, predložena u manjem iznosu tj. 50% bruto minimalne zarade. Uvažavajući napore Vlade CG da sačini mjere koje mogu udovoljiti zahtjevima i potrebama privrede, UPCG je prilikom dostavljanja svojih komentara Vladi predložila i da subvenciju zarade treba vezivati za iznos isplaćene prosječne zarade zaposlenog (za poslednja dva ili tri mjeseca prije uvođenja mjera), s tim da minimum subvencije iznosi 100% minimalne zarade, a (uvažavajući realna ograničenja državnog budžeta) da maksimum subvencije iznosi do 70% prosječne zarade u CG, zavisno od visine isplaćenih zarada”, navodi se u saopštenju UPCG.

Svrstavanje hotela u drugu grupu za dodjelu subvencija, umjesto u prvu, za UPCG je vrlo problematično i kao takvo nameće pitanje: Zar hoteli ne bi trebalo da dijele istu sudbinu sa ostalim ugostiteljskim objektima?, upitali su iz UPCG.

“UPCG vjeruje da je namjera prepoznavanja izuzetka za prijavljene goste prije svega bila namijenjena stranim državljanima (koji su, zbog spleta okolnosti, bili smješteni u hotelima) i imala je svrhu u vrijeme prvih dana proglašenja epidemije i uvođenja privremenih mjera u našoj zemlji – dok se tim gostima nije obezbijedio povratak u matične države. U ovom trenutku, teško je očekivati da u hotelima u CG prijavljenih gostiju uopšte ima ili ih ima u neznatnom broju, naročito imajući u vidu zatvorene granice, kao i mjere prekida međunarodnog i međugradskog saobraćaja koje su na snazi. Stoga UPCG podsjeća da je praksa izjednačavanja zabranjene i ugrožene djelatnosti po pitanju dodjele pomoći već primijenjena u mnogim zemljama, što dodatno ukazuje da je “razlika” između njih vrlo tanka i problematična. Tako su u mnogim hotelima u CG, već krajem februara, počela otkazivanja ranije zakazanih događaja i najavljenih grupa turista, dok je u prvoj nedelji marta to postalo i tzv. stihijska pojava. Svi ovi razlozi prilog su zahtjevu UPCG da u kategoriju onih koji su najugroženiji treba što hitnije svrstati i hotele koji pripadaju grupi onih koji ne rade. U odnosu na takvu kategorizaciju, od države se očekuje da prema hotelskoj industriji odredi i pripadajuće subvencije pri čemu se, prilikom odobravanja istih, od hotelijera može tražiti dokaz da li su radili ili ne”, kazali su iz UPCG.

Oni su upozorili iz UPCG, da ukoliko se navedeni propusti u tumačenju položaja hotelijera što hitnije ne koriguju, te izostane očekivani nivo podrške njihovom radu, posljedice takvih odluka odraziće se ne samo na brzinu oporavka i održivost poslovanja hotela, već i na opstanak radnih mjesta u njima.

“U tom slučaju, moguća su i brojna druga negativna kretanja u hotelskoj i ostalim vezanim industrijama, a posljedično i uticaj takvih efekata na BDP, izvoz i investicije”, zaključuje se u saopštenju UPCG.

Preporučujemo za Vas