Subvencije registrovanim zaposlenima u zatvorenim djelatnostima i turističkom sektoru 100% minimalne plate

U predlogu je bilo predviđeno 70 odsto minimlaca za zaposlene u zatvorenim djelatnostima, a turizam je bio u kategoriji od 50% pomoći
28737 pregleda 30 komentar(a)
U 13 časova predstavljaju drugi paket mjera: Sa sjednice Vlade, Foto: Savo Prelević
U 13 časova predstavljaju drugi paket mjera: Sa sjednice Vlade, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2020. 12:01h

Direktne bespovratne subvencije od 100 odsto minimalne zarade (222 eura), umjesto provobitno predlaganih 70 odsto, za april i maj će dobiti preduzetnici i firme iz djelatnosti koje su zatvorene odlukama države o suzbijanju epidemije koronavirusa.

Toliko će dobiti i svaki registrovani zaposleni u turističkom sektoru, umjesto prvobitnog plana da im se dodijeli po 50 odsto bruto minimalne plate.

"Vijestima" je potvrđeno da su to ključne izmjene predloga ekonomskog tima izvršne vlasti, koji je premijer Duško Marković najavio 9. aprila, a Vlada danas usvaja drugi paket ekonomskih mjera za građane i privredu.

"Vijesti" su tu mogućnost za zatvorene djelatnosti najavile 16. aprila, a danas dodatno i za turizam.

Nakon predloga tima Vlade, razgovarano je sa socijalnim partnerima, poslanicima, ekonomistima... prije današnjeg usvajanja mjera.

U drugom paketu podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica zbog epidemije koronavirusa, za zatvorene djelatnosti podrazumijeva se i 100 odsto poreza i doprinosa na ukupnu minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog. Poslodavci iz ugroženih djelatnosti (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih) dobiće subvencije za april i maj od 50 odsto bruto iznosa minimalne bruto zarade, što je 182 eura.

Ostaje i dio koji je predložio Vladin ekonomski tim za subvencije za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade (255 eura) koji su koristili mogućnost da dok traje epidemija ostanu kući zbog čuvanja djeteta koje nije starije od 11 godina, kao i subvencije u istom iznosu za zaposlene koji su morali biti u karantinu ili izolaciji.

Subvencije u Crnoj Gori imaće i preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade koji zaposle nove radnike, a koji su bili na evidenciji nezaposlenih. U predlogu je bilo da podsticaj zapravo za registrovanje radnika iz sive zone važi šest mjeseci, a Vladi je traženo da bude makar do kraja ove godine.

Nezaposleni, koji ne primaju naknade Zavoda za zapošljavanje ili materijalno obbezbjeđenje, dobiće jednokratnu pomoć u iznosu od po 50 eura.

Najavljeno je da će Vlada zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije za pomoć, svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju za april, maj i jun privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Elektroprivreda će duplirati iznos za subvencije računa za struju socijalno ugroženim domaćinstvima za vrijeme mjera, a to podrazumijeva one koji već imaju subvencije.

Državna preduzeća i ustanove odložiće pokrenute postupke prinudne naplate za 60 dana preduzeća i preduzetnike čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Najavljena je i podrška za poljoporivredu i ribarstvo.

Za danas u 13 časova je planirana konferencija za medije, na kojoj će premijer i resorni ministrri predstaviti drugi paket mjera.

Bonus video: