Broj nezaposlenih povećan za skoro tri hiljade

Na evidenciji Zavoda 20. aprila je bilo 38.378 nezaposlenih, što je za 2.852 odnosno 8% više nego 31. marta. Od mjera za suzbijanje epidemije do 1. aprila prijavila se 121 osoba
6164 pregleda 0 komentar(a)
Pravo na naknadu ostvaruje tek trećina nezaposlenih, za ostale Vlada najavila pomoć od po 50 eura: Zavod, Foto: Luka Zeković
Pravo na naknadu ostvaruje tek trećina nezaposlenih, za ostale Vlada najavila pomoć od po 50 eura: Zavod, Foto: Luka Zeković

Broj nezaposlenih na evidenciji 20. aprila iznosio je 38.378 osoba, što je više za 2.852 nezaposlenih ili 8,03 odsto u odnosu na 31. mart, saopšteno je “Vijestima” iz Zavoda za zapošljavanje.

Zbog suzbijanja epidemije koronavirusa, Nacionalno kordinaciono tijelo je od sredine marta počelo sa naredbama o zabrani rada ugostiteljskih objekata, tržnih centara, kladionica i kazina, fitnes centara, frizerskih i kozmetičarskih radnji, prevoznika, taksista..., koje su još na snazi. Od 15. marta do 1. aprila broj nezaposlenih zvanično je povećan za svega 121, a ta brojka je značajnije rasla od 1. aprila zbog neprodužavanja ugovora o radu na određeno.

U zatvorenim djelatnostima radi skoro 30 hiljada radnika. Iz sindikata su ranije upozoravali da se sa velikim brojem radnika ne produžavaju ugovori koji u međuvremenu ističu, zbog čega su tražili da se po uzoru na mnoge zemlje EU ugovori o radu automatski produže dok traje epidemija. Naveli su i da radnici koji ostaju bez posla zbog zabrane kretanja između opština imaju problem da prikupe dokumentaciju da bi se prijavili na Zavod i ostvarili pravo na naknadu koja u zavisnosti od kategorije iznosi do 128 eura.

Pravo na novčanu naknadu u martu je ostvarilo 12.585 nezaposlenih, a u februaru 12.892. To znači da oko dvije trećine nezaposlenih ne ispunjava uslove za dobijanje ove naknade. Iz Vlade je najavljena jednokratna pomoć od po 50 eura svim nezaposlenim na evidenciji Zavoda, koji nemaju pravo na novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje.

Nezaposleni koji se prijave na Zavod imaće i prednost prilikom novog zapošljavanja u narednih šest mjeseci, jer će njihovi poslodavci dobiti od Vlade subvencije od 70 odsto bruto minimalne zarade (255 eura).

Pomoćnik direktora Zavoda za Sektor evidencije i istraživanja u oblasti zapošljavanja Goran Bubanja kazao je “Vijestima” da nakon prestanka radnog odnosa nezaposleni ima pravo, po osnovu osiguranja od nezaposlenosti, na isplatu novčane naknade pod određenim uslovima.

“Pravo na novčanu naknadu, prema Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, ima osiguranik koji prije prestanka radnog odnosa ima staž osiguranja od najmanje devet mjeseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 mjeseci, kojem je radni odnos prestao bez njegove saglasnosti ili krivice i ako se prijavi Zavodu i podnese zahtjev u zakonom propisanom roku”, precizirao je Bubanja.

Ovaj rok je bio 30 dana, ali je Zavod odlučio da ga produži dok traju mjere protiv epidemije. Nezaposleni mogu da se prijave i preko platforme na sajtu Zavoda.

Osnovni kriterijum za dužinu perioda na koji će nezaposleni primati naknadu je prethodno ostvarena dužina staža osiguranja.

“Minimalni period za koji se vrši isplata novčane naknade iznosi tri mjeseca (za osiguranike sa stažom osiguranja od devet mjeseci do pet godina), a maksimalni 12 mjeseci (za osiguranike od 25 do 35 godina staža osiguranja). Izuzetak čini nezaposleno lice, koje ima više od 35 godina staža osiguranja, kojem pravo na novčanu naknadu traje do ponovnog zaposlenja, odnosno do ispunjavanja uslova u pogledu starosne granice ili stažao siguranja za ostvarivanje prava na starosnu penziju, u skladu sa posebnim zakonom”, kazao je Bubanja.

Naknada od 88 do 128 eura

Novčana naknada koju su nezaposleni ostvarili prema novom Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (član 57) iznosi 120 odsto od obračunske vrijednosti koeficijenata, što iznosi 108 eura neto, a sa doprinosima za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje 134,78 eura.

“U prelaznim i završnim odredbama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti regulisno je pitanje stečenih prava, tako da nezaposleno lice koje je do dana stupanja na snagu ovog zakona ostvarilo pravo po osnovu nezaposlenosti, u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona, nastavlja da koristi pravo u istom obimu, trajanju i iznosu i nakon stupanja na snagu ovog zakona. Novčana nakanada za korisnike koji su stekli ovo pravo po prethodnom zakonu u iznosu od 40 odsto minimalne zarade novčana naknada iznosi 88,8 eura neto, a sa doprinosima 110,82 eura. Invalidi rada II i III kategorije koji su ostvarili pravo na novčanu naknadu po prethodnom zakonu u visini najniže penzije, novčana naknada se od 1. januara 2019. godine, isplaćuje u iznosu od 128,14 eura neto ili sa doprinosima 159,92 eura”, kazao je Bubanja.

Bonus video: