Karadžić: U rukama države je opstanak 10 pogona Žabljaka, imaće mjesta i za radnike turizma

Glavni problem 10-ak drvoprerađivača iz Žabljaku je što na godišnjem tenderu države za dodjelu koncesija ne mogu dobiti sirovinu za preradu, već se ona godinama isključivo daje firmama iz drugih opština
4526 pregleda 1 komentar(a)
Žabljak, Foto: Shutterstock
Žabljak, Foto: Shutterstock

U rukama države je ključ za opstanak 10 pogona drvoprerade na Žabljaku i zapošljavanje radnika koji povremeno rade i u sektoru turizma, saopštio je “Vijestima” Branko Karadžić, ovlašćeni predstavnik Klastera drvoprerade Žabljak nakon učešća na nedavnoj regionalnoj on-line konferenciji koju je organizovao Hrvatski drvni klaster.

“Razmatrano je loše stanje u drvoperadi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, naročito usljed posljedica koronavirusa. Dragocjeno je bilo čuti iskustvo hrvatskih kolega, iako neprimjenjivo u našim uslovima. Naime, hrvatska Vlada je podržala drvnu industriju i odgodila plaćanje sirovine na 100 dana, a donesene su i mjere odgađanja plaćanja određenih poreza, te uvođenje moratorijuma na kreditne obaveze i reprogramiranje postojećih kredita. Uvode se i podrske za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom, za što će biti zaduženo Ministarstvo rada”, saopštio je Karadžić.

Glavni problem 10-ak drvoprerađivača iz Žabljaku je što na godišnjem tenderu države za dodjelu koncesija ne mogu dobiti sirovinu za preradu, već se ona godinama isključivo daje firmama iz drugih opština.

“Kako se čulo na konferenciji, neophodne su kratkoročne, brze intervencije, kako ovaj sektor ne bi doživio potpuni kolaps. Predstavnici drvoperade Žabljaka upoznali su hrvatske kolege sa situacijom u Crnoj gori. Ukazano je na probleme, koji mimo korone, već godinam guše male drvoperađivače zbog loše politike Vlade u upravljanju šumskim resursima, gdje se mimo svih pravila pojavio monopolisticki položaj”, istakao je Karadžić.

On navodi da je kao jedini način opstanka drvoperađivača, naročito sa Žabljaka, potrebno omoguciti dostupnost sirovine.

“U tom reonu postoji količina drvne mase koja je dovoljna za sve potrebe lokalnih drvoprerađivaca, ali zbog loše politike Uprave za šume deset žabljačkih pogona je izopšteno iz korišćenja šuma. Ukoliko bi država omogućila prodaju lokalnih šuma lokalnim proizvođačima višestruku korist imala bi u prvom redu država. Za sječu, izvlačenje i rezanje drvne mase mogli bi se angažovati nezaposleni, koji su do sada obavljali određene poslove u turizmu, a koji zbog epidemije neće biti uposleni uskoro”, naglasio je Karadžić.

Bonus video: