PKCG: Trebamo da se sa poštovanjem odnosimo prema radu crnogorskih trgovina

"Pozivamo predstavnike političkih stranaka da djeluju u interesu građana"
1450 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2020. 08:55h

Privredna komora Crne Gore (PKCG) pozivala je sve aktere u društvu da se sa poštovanjem odnose prema radu crnogorskih trgovačkih kompanija koje su značajno doprinijele da građani u što je moguće manjoj mjeri osjete posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Dok su u brojnim zemljama Evrope i okruženja prazni rafovi prodavnica bili svakodnevna pojava, Crna Gora je toga bila pošteđena zahvaljujući umješnosti našeg trgovačkog sektora. To nije bio nimalo lak zadatak, s obzirom na to da su pojedine države, na koje je naša privreda tradicionalno usmjerena, zabranile izvoz roba u cilju zaštite snabdijevanja svojih građana", navodi se u saopštenju PKCG, koje potpisuje Azra Redžić Radulović.

Iz PKCG su pohvalili, kako su istakli, pravovremenu reakciju trgovačkih kompanija koje su se brzo preorjentisale na alternativna tržišta i tako omogućili da Crna Gora ne oskudijeva u svim potrebnim proizvodima.

"Pri čemu su, što posebno želimo istaći, snažnu podršku imali u špediterskim i transportnim kompanijama. Na taj način, sektor trgovine je spremno i adekvatno odgovorio aktuelnom izazovu, doprinoseći kvalitetu života naših građana u ovim kompleksnim vremenima", saopštili su iz PKCG.

Dodaju da su trgovinske radnje su kvalitetno uslužile hiljade potrošača, uz veliki rizik po zdravlje zaposlenih.

"Iako je tražnja za osnovnim životnim namirnicama značajno porasla, trgovci se nijesu vodili principima tržišnog poslovanja i podizali cijene, čime su pokazali visok stepen društvene odgovornosti. Napominjemo da su trgovačke kompanije u ovim izazovnim vremenima donirale značajnu pomoć u novcu, opremi i namirnicama radi prevazilaženja posledica epidemije. Zbog svega navedenog, apelujemo na crnogorske građane da se ne vode ostrašćenim političkim izjavama koje nemaju utemeljenje u realnosti, a uperene su protiv pojedinih trgovačkih kompanija. Pozivamo predstavnike političkih stranaka na odgovorno djelovanje u interesu svih građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: