Poljoprivrednicima avansno isplaćeno 3,3 miliona eura bespovratne podrške

Iz Ministarstva su kazali da je avansnom isplatom 80 odsto ukupne podrške za premije po grlu u stočarstvu i po hektaru obradive površine počela realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju koronavirusa
1802 pregleda 0 komentar(a)
Avansno isplaćeno 3,3 miliona bespovratne podrške, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Avansno isplaćeno 3,3 miliona bespovratne podrške, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja avansno je isplatilo poljoprivrednicima 3,3 miliona eura bespovratne podrške za direktna plaćanja u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

Iz Ministarstva su kazali da je avansnom isplatom 80 odsto ukupne podrške za premije po grlu u stočarstvu i po hektaru obradive površine počela realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

„Avansnom isplatom dijela premija u iznosu od 3,33 miliona eura, pružena je dodatna sigurnost prihodima poljoprivrednih proizvođača i dodatna podrška za ovogodišnju proizvodnju“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede
Isplaćeno 2,6 miliona eura bespovratne podrške za stočare(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Na račun 5,25 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, koja se bave stočarskom proizvodnjom, ukupno je uplaćeno 2,61 milion eura.

„Pored povećanja iznosa sredstava za premije u stočarstvu, ovogodišnjim Agrobudžetom utvrđeno je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na podšku, dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma, kako je to bilo prethodnih godina“, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede
Bespovratna podrška u biljnoj proizvodnji(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Najviše korisnika podrške u stočarstvu je iz sjevernog regiona 67 odsto, zatim iz centralnog 27,6 odsto, dok je iz primorskog 5,4 odsto.

Iz Ministarstva su saopštili da su avansnom isplatom subvencija u biljnoj proizvodnji obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili pravo na podršku za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem.

Podrška od 723 hiljade eura isplaćena je za 1,42 hiljade korisnika u 21 opštini, dok je subvencionisana površina 5,06 hiljada hektara.

Najviše korisnika podrške je iz sjevernog regiona 58 odsto, potom iz centralnog 37 odsto, dok je iz primorskog pet odsto.

Obračun je obavljen na osnovu površina koje su subvencionisane prošle godine, a na osnovu kriterijuma i iznosa podrške predviđenih Agrobudžetom za ovu godinu.

Bonus video: