Vlada: Više od četiri miliona uplaćeno avansno kompanijama koje rade na kapitalnim projektima u Sjevernom regionu CG

Iz Vlade kažu da je Ministarstvo finansija do 30. aprila odobrilo avanse za 18 kompanija sa kojima je Uprava javnih radova potpisala ugovore o realizaciji 32 projekta
2603 pregleda 1 komentar(a)
Reciklažno dvorište Mojkovac, Foto: Vlada Crne Gore
Reciklažno dvorište Mojkovac, Foto: Vlada Crne Gore

Više od četiri miliona eura uplaćeno je avansno u nešto više od mjesec kompanijama angažovanim na započetim kapitalnim projektima uglavnom u Sjevernom regionu kako bi se osigurala likvidnost tih kompanija i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Vlade.

"Vlada Crne Gore je na 162. sjednici održanoj od 19. marta 2020. godine u okviru Predloga hitnih mjera Vlade kao podrške građanima i privredi u cilju umanjenja negativnih efekata od epidemije korona virusa zadužila Upravu javnih radova i Upravu za saobraćaj da po zahtjevu kompanija angažovanih na izvođenju radova ili pružanju usluga na kapitalnim projektima omoguće avansno plaćanje", navodi se u saopštenju.

Put Bistrica - Đalovića pećina
Put Bistrica - Đalovića pećina(Foto: Bojana Ćupić)

Iz Vlade kažu da je Ministarstvo finansija do 30. aprila odobrilo avanse za 18 kompanija sa kojima je Uprava javnih radova potpisala ugovore o realizaciji 32 projekta.

"Projekti za koje je ovima kompanijama avansno uplaćen dio novca među ostalim su: put Bistrica – Manastir Podvrh, uređenje unutrašnjosti Đalovića pećine, žičara šestosjed na lokaciji Žarski i ski staza u zimskim centrima Žarski i Kolašin 1600, dječiji vrtić u Rožajama, Prnjavorska ulica u Plavu, sportske sale Gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, transfer stanica u Andrijevici i transfer stanica i reciklažno dvorište u Mojkovcu. Odobreni avansi iznose 10 – 20 odsto vrijednosti ugovora, odnosno vrijednosti preostalog dijela ugovorenih obaveza. Kriterijumi na osnovu kojih su odobreni avansi su procenat realizacije radova, kredibilnost preduzeća i vrsta radova. Obavezan uslov za dobijanje avansa je obezbjeđenje bankarske garancije na cjelokupan iznos", zaključeno je u saopštenju Vlade.

Bonus video: