Ministarstvo: Za korisnike staračkih naknada u poljoprivredi uplaćena vanredna naknada

Od ukupnog broja korisnika, 72,5 odsto je sa sjevera Crne Gore, dok je 16,1 odsto iz centralnog i 11,4 odsto iz južnog dijela države
2666 pregleda 1 komentar(a)
Staračke naknade, Foto: Ministarstvo
Staračke naknade, Foto: Ministarstvo

Vlada Crne Gore je, na sjednici od 24. aprila, u cilju ublažavanja posljedica epidemije Kovid-19, donijela odluku da se kroz Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, korisnicima staračkih naknada u poljoprivredi, pored redovne aprilske, uplati i jedna vanredna staračka naknada u ukupnom iznosu od 440.000 eura, odnosno dvije naknade po 64,41 eura za 3.419 korisnika, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Od ukupnog broja korisnika, 72,5 odsto je sa sjevera Crne Gore, dok je 16,1 odsto iz centralnog i 11,4 odsto iz južnog dijela države.

"Vodeći posebnu brigu o našoj najstarijoj populaciji, prilikom isplate naknada, svim korisnicima će biti podijeljene po dvije zaštitne maske, u cilju očuvanja zdravlja ove osjetljive kategorije stanovništva", saopšteno je iz ministarstva.

Podsjećaju da je, u cilju održavanja i podizanja kvaliteta života na selu, Vlada 2002. uvela staračke naknade za nosioce poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim sredinama kojima je poljoprivreda jedino i glavno zanimanje, te nijesu mogli ostvariti pravo na penziju ili drugu vrstu naknade.

"Korisnici ovih naknada su svoju egzistenciju vezali za selo, očuvali život na selu, bavili se napornim poslom, a tradiciju, iskustvo i ljubav prema selu i poljoprivedi prenijeli na mlađe generacije", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: