Pad crnogorske ekonomije od 7,8 odsto

“Očekujemo da će, kao i u većini drugih zemalja, pandemija imati zapažene negativne posljedice po crnogorsku ekonomiju"
3369 pregleda 3 komentar(a)
Crna Gora ekonomija (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Crna Gora ekonomija (Ilustracija), Foto: Shutterstock

S&P prognozira da će crnogorska ekonomija u ovoj godini zabilježiti pad od 7,8 odsto, jer će domaća i spoljna tražnja oslabiti zbog pandemije. Prognoza Svjetske banke je od 5,6 do 9%, a MMF-a 9%.

“Očekujemo da će, kao i u većini drugih zemalja, pandemija imati zapažene negativne posljedice po crnogorsku ekonomiju. Očekujemo da će mjere koje je Vlada sprovela 30. marta, a koje se trenutno protežu do sredine maja, imati materijalno negativan uticaj na domaću potražnju. Pored toga, s obzirom na to da turistički sektor čini oko 30% BDP-a i predstavlja izvor od 40% primanja po tekućim računima, crnogorska ekonomija je veoma ranjiva na spoljna kretanja”, navode u izvještaju.

Objašnjeno je da se evropska ekonomska aktivnost vjerovatno neće stabilizovati do kraja drugog kvartala (30. jun), a granice pojedinih zemalja možda se neće u potpunosti opet otvoriti na vrijeme za letnju turističku sezonu.

“Naša prognoza da će se crnogorska ekonomija u 2020. smanjiti za 7,8% zasniva se na sljedećim pretpostavkama od koji je prva da će domaća potrošnja pretrpjeti tokom dva mjeseca mjera zaključavanja, uključujući zatvorene granice. Tokom ovog perioda, očekujemo da će se djelatnost koja se odnosi na uslužnu industriju značajno smanjiti, a da će se maj i jun izgubiti kao turistički mjeseci”, naglašavaju u dokumentu.

S&P očekuje da će doći do postepenog obnavljanja privrednih aktivnosti u drugoj polovini ove godine kada se ukinu granična ograničenja i šire mjere zaštite.

“Predviđamo da će se veliki dio privatnih investicija staviti na čekanje, s obzirom na to da se veliki dio odnosi na turistički sektor. Razumijemo da su neke investicije u javnom sektoru u toku, mada prigušenim tempom. Pad evidentirane ekonomske aktivnosti na sličan način će uticati na kupovnu moć, dodatno usporavajući aktivnosti”.

Bonus video: