Najviše avansa za “Novi Volvoks” i “Čelebić”

Dvije podgoričke kompanije unaprijed dobile tri od ukupno isplaćena četiri miliona
1904 pregleda 2 komentar(a)
Plaćanje unaprijed od 977.862 eura za novi policijski kompleks, Foto: Luka Zeković
Plaćanje unaprijed od 977.862 eura za novi policijski kompleks, Foto: Luka Zeković

Vlada je odobrila Upravi javnih radova (UJR) da avansno (unaprijed) isplati oko 9,5 miliona eura ili nešto više od 10,4 odsto ukupno ugovorenih vrijednih 90,66 miliona eura širom Crne Gore u skladu sa mjerama podrške privredi u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od toga je do kraja prošle sedmice isplaćeno 4,08 miliona eura. Više od tri miliona ili 75 odsto ukupne isplate dobile su dvije kompanije iz Podgorice “Novi Volvox” i “Čelebić”, dok je oko million eura isplaćeno za još šest firmi sa kojima UJR ima potpisane ugovore.

“Novi Volvox” je dobio 988,8 hiljada eura avansa za izradu idejnog i glavnog projekta, kao i izgradnju šestosjedne žičare Z4 na lokalitetu “Žarski”, u Opštini Mojkovac. Ista firma dobila je 199.894 eura za uređenje prve faze unutrašnjosti Đalovića pećine, kao i 899.069 eura za izgradnju zgrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) u Podgorici.

Kompaniji “Čelebić” odobren je i u cjelosti odmah isplaćen avans u iznosu od 977.862 eura, a u vezi sa radovima koji su počeli krajem prošle godine za izgradnju novog kompleksa i kampa na Zlatici u Podgorici za potrebe specijalnih policijskih snaga SAJ i Posebne jedinice policije (PJP).

Prema tabeli koju je Vlada objavila, kompanija “Čelebić” zasada je obavila radove u iznosu od oko 475,5 hiljada eura. Čitav kompleks bi trebalo da bude izgrađen za oko 6,99 miliona.

Avans su dobili i “Crnagoraput”, 236 hiljade, “Putevi Bar”, 26 hiljada, “Tofi”, 101 hiljadu, Gradnja inženjering, 232 hiljade, Tehnogradnja, 162 hiljade i Inženjering put, 232 hiljade.

Ministarstvo finansija je do 30. aprila isplatu avansa, uz bankarske garancije, odobrilo za ukupno 18 firmi sa kojima Uprava javnih radova izvodi 32 projekta širom Crne Gore.

Iz Vlade je u petak saopšteno da je avansno uplaćeno četiri miliona eura “kompanijama angažovanim na započetim kapitalnim projektima uglavnom u sjevernom regionu kako bi se osigurala likvidnost tih kompanija i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa”. Iz objavljenog spiska vidi se da su od ovog novca 1,9 miliona uplaćeno za dva objekta u Podgorici, novi policijski kamp i zgradu CANU.

Bonus video: