Kožar za savjetovanje NPCG dobio 800 eura

Direktor NPCG Elvir Klica je na mjesec i po dana angažovao bivšeg kolegu da mu “pomogne u uklanjanju nedostataka na koje je ukazao DRI”
71 pregleda 1 komentar(a)
Budi šampion, Elvir Klica, Foto: Zoran Đurić
Budi šampion, Elvir Klica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.02.2018. 19:30h

Direktor preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Elvir Klica krajem prošle godine je na mjesec i po dana angažovao po ugovoru o djelu Džeka Kožara da tom državnom preduzeću, kako tvrde, pomogne da se otklone greške i nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju o poslovanju preduzeća za period u 2014. godini.

Džeko Kožar je od 13. novembra do 31. decembra samo dijelio stručne savjete, ne sačinjavajući bilo kakav izvještaj i za to je dobio 800 eura. To je potvrđeno iz NPCG-a.

Klica je u NPCG došao kao kadar Socijaldemokrata, a prethodno je radio sa Kožarom u Opštini Rožaje. Na sajtu Opštine piše da je Kožar načelnik službe za unutrašnju reviziju. Klica je tamo ranije bio angažovan kao glavni menadžer Opštine.

“Vijestima” je iz NPCG odgovoreno da su “u pokušaju da eliminišu rizike od ponavljanja grešaka u budućnosti, procijenili da je neophodno angažovati odgovarajuće stručno lice sa kredibilnim iskustvom kako bi pomoglo stručnim službama u rješavanju stručnih pitanja i eliminisanju prednjeg rizika”

“Iako je DRI vršila reviziju za 2014. godinu, nalazi eksterne revizije za 2015. i 2016. godinu pokazuju da svi problemi nijesu u potpunosti riješeni, te da ih treba u kontinuitetu rješavati”, objašnjeno je iz NPCG.

Kako su naveli, osnovna svrha angažovanja Kožara “nije bila u sačinjavanju izvještaja, već u pružanju stručnih savjeta u pravcu izbjegavanja grešaka koje su u prethodnom periodu imale za posljedicu davanje negativnog mišljenja od strane DRI i ostalih eksternih revizija.”

“Uočene korekcije su se izvršavale u hodu bez obaveze imenovanog da vodi evidenciju o istima. Ističemo da nema skoro oblasti iz djelokruga njegove struke i ogromnog iskustva gdje se nije aktivno uključivao i davao svoj doprinos, kao na primjer pri definisanju i postavljanju pitanja za eksterne revizore, Ministarstvo finansija i Poresku upravu, a u cilju prevazilaženja stručnih dilema”, kazali su u NPCG.

“Vijesti” su pitale da li će dostaviti izvještaj Kožara DRI i Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje je formiralo predmet na osnovu izvještaja vrhovne revizije. Iz NPCG su kazali da je “imenovani shodno ugovoru imao obavezu pružanja stručne pomoći i da u hodu sa stručnim službama rješava stručne probleme, pa da zato nije bilo potrebe da se sačinjavaju izvještaji za eksterne organe. ”Dodali su da je je vještak odgovarajuće struke dao svoje mišljenje u okviru predmeta koje je formiralo tužilaštvo i da je sve dalje u nadležnosti državnog tužilaštva.

NPCG tvdi da je Kožar “izrazio spremnost da i dalje mimo sklopljenog ugovora bez naknade konsultantski pomaže u rješavanju svih stručnih poslova i problema sa kojima se preduzeće suočava”.

Bonus video: