Penzioneri još čekaju po 50 eura

Iz Fonda PIO je danas saopšteno da korisnici srazmjernih penzija koji žele da dobiju ovu pomoć moraju da im dostave izvještaj iz svoje poslovne banke o visinama penzija koje primaju iz drugih država, kako bi utvrdili da li zbir svih penzija prelazi 128,82 eura
15358 pregleda 2 komentar(a)
Fond PIO, Foto: Luka Zeković
Fond PIO, Foto: Luka Zeković

Korisnicima takozvanih srazmjernih penzija, koje primaju oni koji su dio radnog staža ostvarili u Crnoj Gori a dio u drugim državama, dobiće pomoć od države od po 50 eura samo ako zbir penzija koje dobijaju ne prelazi iznos minimalne penzije od 128,82 eura.

“Trebalo nam je dodatno vrijeme da se utvrde njihova ukupna primanja, odnosno koliko primaju od penzionih fondova iz drugih država gdje su ostvarili dio penzije”, saopšteno je “Vijestima” juče iz Fonda PIO na pitanje zašto još nije isplaćena ova naknada.

Vlada je odluku o isplati te jednokratne pomoći donijela 24. aprila, a najavljena ja za 5.757 penzionera.

Iz Fonda PIO je danas saopšteno da korisnici srazmjernih penzija koji žele da dobiju ovu pomoć moraju da im dostave izvještaj iz svoje poslovne banke o visinama penzija koje primaju iz drugih država, kako bi utvrdili da li zbir svih penzija prelazi 128,82 eura.

Najveći dio ovih penzionera je dio staža ostvario u Crnoj Gori i dio u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Ova ugrožena grupa građana do sada nije dobijala pomoć, iako većina u zbiru ima primanje manje od crnogorske minimalne penzije.

Po 50 eura isplaćeno je 25. marta za oko 12.000 penzionera sa najnižom penzijom do 128 eura i za oko 8.000 korisnika dijela socijalne pomoći, a za to je država dala milion eura.

Počela isplata nezaposlenima,

žalbe i na brisanje iz evidencije

Danas je počela isplata jednokratne pomoći od po 50 eura nezaposlenima koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na 31. mart 2020. godine, a koji nijesu korisnici novčane naknade i materijalnog obezbjeđenja.

Iz Zavoda je juče saopšteno da će im novac donijeti poštar na kućnu adresu. Pomoć će dobiti 17.078 nezaposlenih osoba iz ove kategorije.

Proteklih dana “Vijestima” se javio veliki broj nezaposlenih koji navode da nijesu znali da su tokom marta izbrisani sa evidencije i da sada nemaju pravo na ovu pomoć. Prema podacima Zavoda, u martu je sa evidencije izbrisano hiljadu osoba. Brisanje sa evidencije nezaposlenih, koji se nijesu redovno javili Zavodu ili su ispunili neki drugi kriterijum, rađeno je do 18. marta, kada je Zavod ukinuo obavezu javljanja nezaposlenih zbog epidemije koronavirusa. U istom mjesecu prošle godine sa evidencije je izbrisano 1,7 hiljada nezaposlenih.

“Vijestima” su se javljali i nezaposleni koji su u martu ostali bez posla, ali se do 31. nijesu mogli javiti Zavodu jer je otežano radila elektronska prijava ili nijesu mogli prikupiti dokumenta od poslodavaca koji nijesu radili. Ima i onih koji tvrde da su prijavu predali prije 31. marta, ali da im se “staž na birou” računa od 1. aprila pa ne mogu dobiti pomoć.

Redovnu naknadu za nezaposlenost prima oko 12,5 hiljada nezaposlenih, a ona iznosi od 88 do 128 eura, zavisno od kategorije. Na evidenciji Zavoda na kraju aprila bilo je 40.071 nezaposleni.

Bonus video: