INTERVJU: Predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori

Ljekari, osim života, spasavaju i ekonomiju

Crna Gora ima dobru polaznu osnovu da iz ove turističke sezone izvuče maksimum u datim okolnostima. Aktivnosti da budu usmjerene ka promovisanju Crne Gore kao bezbjedne turističke destinacije. Vlada priprema i set specifičnih mjera podrške turističkom sektoru, istakao je Jovović
7964 pregleda 8 komentar(a)
Potrebna veća podrška banaka za refinansiranje jer će kriza trajati: Jovović, Foto: YouTube
Potrebna veća podrška banaka za refinansiranje jer će kriza trajati: Jovović, Foto: YouTube

Zbog povoljne epidemiološke situacije Crna Gora ima dobru polaznu osnovu da iz ove turističke sezone izvuče maksimum u datim okolnostima. Aktivnosti treba da budu usmjerene ka promovisanju Crne Gore kao bezbjedne turističke destinacije u svakom smislu. Kolika će biti šteta za crnogorski turizam zavisiće od trajanja ove pandemije i njenog kretanja tokom i nakon ljetnje turističke sezone, što se sada ne može procijeniti. Hvala ljekarima, osim života - spasavaju i našu ekonomiju. Vlada priprema i set specifičnih mjera podrške turističkom sektoru. To je kazao predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori (PKCG) Ranko Jovović u intervjuu za “Vijesti”.

On je istakao i da trenutno procjene govore da će se Crna Gora u ovoj sezoni, kada se otvore granice, najviše bazirati na domaće i turiste iz regiona.

Da li se sada može procijeniti koliku će štetu imati crnogorski turizam ove godine?

Sredinom marta, institucije u Crnoj Gori su morale nametnuti stroga ograničenja ekonomskih aktivnosti da bi suzbile pandemiju kovid-19. Svjetska banka, MMF i ostale finansijske institucije daju različite prognoze pada naše ekonomije, a te prognoze u značajnoj mjeri zavise upravo od štete koju će pretpjeti turizam u Crnoj Gori. Privredna komora sprovodi dnevnu analizu situacije poteškoća u poslovanju zbog korona virusa. U tom cilju kreiran je online upitnik kojeg privrednici popunjavaju na sajtu Komore. Najnoviji rezultati pokazuju da od 279 kompanija koje su popunile upitnik, njih 87,1% osjeća uticaj pojave koronavirusa na poslovanje. Najviše kompanija koje su popunile upitnik je iz sektora turizma 32,2%. Ovo dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo, ali najviše brine neizvjesnost u pogledu stabilizacije zdravstvene situacije u regionu i zemljama iz kojih dominantno dolaze naši gosti.

Sve dok se preciznije ne bude znalo trajanje ove pandemije i njeno kretanje tokom i nakon ljetnje turističke sezone, ne možemo preciznije govoriti ni o obimu posljedica koji će pandemija izazvati na naš turizam. Turistički aranžmani se ugovaraju unaprijed (i po godinu dana), pa prisutna neizvjesnost onemogućava planove turističkim radnicima i za narednu ljetnju sezonu, što dodatno usložnjava obim i trajanje krize za ove kompanije.

87 odsto kompanija, prema anketi Privredne komore, ima štetu u poslovanju zbog pandemije 

Da li se pripremaju mjere za podršku turističkoj privredi da lakše prebrodi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa? Kada se mogu očekivati i šta sve trebaju da obuhvataju?

Vlada je do sada donijela dva paketa ekonomskih mjera koje imaju za cilj ublažavanje negativnih efekata izazvanih epidemijom novog virusa. Mjere iz navedena dva paketa su namijenjena pravnim i fizičkim licima koja su direktno ili indirektno pogođena krizom izazvanom ovom pandemijom, a odnose se na brojne olakšice i subvencije. Shodno tome, i kompanije i preduzetnici iz sektora turizma već koriste pogodnosti koje su omogućene ovim mjerama. Aktivno učešće u donošenju ovih mjera imala je i Privredna komora Crne Gore, kroz svog predstavnika u Nacionalnom koordinacionom tijelu, a na osnovu predloga koje su nam uputile brojne članice PKCG. 

Uzimajući u obzir pogođenost turističkog sektora i važnost ove grane za cjelokupnu crnogorsku ekonomiju, Nacionalno koordinacono tijelo formiralo je Operativni štab za pomoć turističkoj privredi, u kome takođe PKCG ima svog predstavnika. Shodno tome, od naših kolega iz svih djelatnosti turizma dobili smo brojne predloge mjera koje su potrebne kako bi se sektor turizma što prije oporavio, te kako bi se što je prije moguće vratili stopama rasta koje smo imali prije pandemije koju je izazvao kovid-19. U skladu sa tim, u narednom bliskom periodu biće donijet poseban paket mjera koji će imati za cilj da pomogne turističkim privrednicima i koji će, vjerujemo, u značajnoj mjeri odgovoriti našim potrebama.

Paket mjera namijenjen turističkom sektoru treba da obuhvata set specifičnih mjera koje u obzir uzimaju osobenosti poslovanja u ovoj grani privrede. Prije svega mislim na podršku finansijskih institucija u pogledu refinansiranja postojećih kreditnih obaveza, kako bi se pad prometa od turizma amortizovao, te kako bi privrednici mogli da održe odgovarajući nivo likvidnosti uz zadržavanje što većeg broja zaposlenih. Uzimajući u obzir činjenicu da će se efekti ove pandemije osjećati u turizmu duži period, finansijske institucije će biti važan partner Vladi u nastojanju da se ova situacija prevaziđe na što bezbolniji način.

Mnogi gosti sa naših emitivnih tržišta će se u posljednjem trenutku odlučivati da li će uopšte ići na ljetovanje i ako hoće - gdje. Kakav treba da bude marketinški plan turističke privrede za ovu sezonu?

Trenutno procjene govore da ćemo se u ovoj sezoni, kada se otvore granice, najviše bazirati na domaće i turiste iz regiona. Ohrabrujuća su i dešavanja u pojedinim zemljama EU u kojima dolazi do značajnih popuštanja mjera i traženja načina za bezbjedno međunarodno putovanje. U skladu sa tim, mišljenja sam da naše aktivnosti treba da budu usmjerene ka promovisanju Crne Gore kao bezbjedne turističke destinacije u svakom smislu. Od ove godine, usljed pandemije, bezbjednost ima dodatnu dimenziju, pa povoljnu epidemiološku situaciju treba istaći u prvi plan, budući da će to ove godine biti presudan faktor od koga će zavisiti želja za putovanjem velikog broja ljudi.

Prate region, razmišlja se i o smanjenju cijena

Da li pratite konkurentna tržišta - Hrvatsku, Albaniju, Grčku...? Da li je kod njih pripremljen plan podrške turizmu, da li je došlo do smanjenja cijena?

Naravno, naši konkutenti se susreću sa istim problemima kao i mi, pa su i mjere podrške turizmu slične. Turistički radnici razmišljaju o snižavanju cijena, ali presudan faktor za dolazak gostiju će ipak biti povoljna epidemiološka situacija. U skladu sa tim, Crna Gora ima dobru polaznu osnovu da iz ove turističke sezone izvuče maksimum u datim okolnostima. Zato bih još jednom odao zahvalnost svim našim zdravstvenim radnicima i svim institucijama koje su pravovremeno preduzele sve neophodne mjere kako posljedice novog korona virusa ne bi bile još veće na živote i zdravlje ljudi, pa samim tim i na našu ekonomiju.

Turistički aranžmani se ugovaraju unaprijed i po godinu, pa prisutna neizvjesnost onemogućava planove turističkim radnicima i za narednu ljetnju sezonu, što dodatno usložnjava obim i trajanje krize

Sve zavisi od otvaranja granica

Da li ima naznaka kada bi se mogle otvoriti granice ili uspostaviti neki oblik avioprevoza? Koji preduslovi treba da budu ispunjeni?

Naše institucije na dnevnom nivou prate razvoj epidemiološke situacije i donose odluke o ublažavanju mjera. Ipak, moramo biti svjesni da otvaranje granica ne zavisi od zdravstvene situacije u Crnoj Gori nego od situacije u zemljama iz kojih dolaze naši gosti. Zahvaljujući izvanrednom odgovoru i postupanju naših zdravstevnih radnika i institucija, mi trenutno imamo vrlo povoljnu epidemiološku situaciju, što nije slučaj u velikom broju zemalja iz kojih dolaze turisti u Crnu Goru. To je još jedan od faktora neizvjesnosti koji dodatno usložnjava efekat ove krize na naš turizam. Ipak, ohrabruje to što je epidemija u Crnoj Gori u silaznoj putanji i što ćemo mi spremni dočekati trenutak stabilizaciije zdravstvene situacije u regionu i zemljama iz kojih dolazi najviše gostiju u našu zemlju.

Da li smatrate da bi država trebalo da subvencionira avioprevoz za turiste, ukoliko on bude moguć?

Ukoliko epidemiološka situacija bude zahtijevala mjere koje će dovesti do značajnog smanjenja broja putnika na letovima i koje će ugroziti poslovanje avio kompanija, treba razmisliti o subvencionisanju avioprevoza, naravno pod uslovom da benefiti subvencija budu veći od troškova istih.