Port of Adria: Kredit 20 miliona, zalažu opremu

Iz kabineta izvršnog direktora Kare dan ranije su napomenuli “da kao sredstvo zaloge nije predviđena imovina Port of Adria iz perioda prije privatizacije”
297 pregleda 3 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.02.2018. 19:49h

Uprava barske kompanije Port of Adria AD, koju predvode menadžeri vlasnika iz turske firme Global Ports, predložili su akcionarima tog preduzeća da na vanrednoj skupštini, zakazanoj za 23. februar, usvoje odluku o odobrenju zaduženja kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u iznosu od 20 miliona eura, na period od najmanje sedam godina.

Predlog se nalazi u materijalima za predstojeću skupštinu koje su “Vijestima” juče dostavili nezadovoljni manjinski akcionari barske kompanije. Izvršni direktor kompanije Sedat Kara dan ranije nije htio da odgovori na pitanje “Vijesti” koliko ova kompanija planira da se zaduži, da navede iznos, i objasni šta je cilj tog zaduženja.

Od akcionara se, prema onom što piše u materijalu, traži saglasnost da se ovlasti zamjenik predsjednik borda direktora kompanije Mehmet Kutman da u ime i za račun Port of Adria potpiše ugovor o krediti sa EBRD.

Na predstojećoj skupštini traži se saglasnost akcionara i za Odluku o zalaganju pokretne imovine kompanije. Prema dostupnom materijlu radi se o 15-tak stavki različite pokretne imovine sa pratećom opremom među kojima su kontejnerski kran, model “Liebherr P 137-WS Super”, tegljači, prikolice, frigostanice...

Iz kabineta izvršnog direktora Kare dan ranije su napomenuli “da kao sredstvo zaloge nije predviđena imovina Port of Adria iz perioda prije privatizacije”.

Tuska kompanija Global Port Holding krajem 2013. privatizovala je bivše Kontejnerske terminale i generalne terete, danas preimenovane u Port of Adria, i od tada bilježe, maltene, konstantne gubitke. Radi se o preduzeću koje je nekad funkcionalno pripadalo jedinstvenoj Luci Bar.

U susret sastanku akcionara, uz dosta skromne promete, već peti radni dan zaredom na Montenegroberzi žestoko rastu cijene akcija Port od Adria jer, prema informacijama “Vijesti”, mnogi nezadovoljni akcionari planiraju na predstojećoj skupštini da glasaju protiv predloženog zaduživanja i zatraže od menadžmenta kompanije da im kao nesaglasnim akcionarima u skladu sa Zakonom o privrednim društvima otkupi vlasnički udio u roku od 30 dana, od podnošenja zahtjeva.

Potencijalno nesaglasni dioničari barske firme, sa predloženim odlukama za predstojeću skupštinu, moraju znati, takođe, da ukoliko žele da izađu iz kompanije, u skladu sa Zakonom, moraju dan ranije, prije održavanja skupštine akcionara, to najaviti menadžmentu ove kompanije.

Akcije za sedam dana na berzi ojačale 70 odsto na 21,12 centa

Dionice ove barske kompanije na Montenegro berzi juče su peti radni dan zaredom dodatno ojačale 7,81 odsto i zaustavile se na prosječnoj cijeni od oko 21,12 centi.

Juče je prodato ukupno 76,33 hiljade akcija Port of Adria za 16.181 euro.

U odnosu na isti dan prošle sedmice, uz relativno skromne dnevne promete, vrijednost ove hartije od vrijednosti porasla je na berzi čak 70 odsto.

Nešto slično se desilo prošle godine na Montenegroberzi uoči skupštine akcionara hotelske kompanije UTIP Crna Gora, na kojoj je takođe bilo nesaglasnih akcionara koji su tražili isplatu vlasničkog uloga, ali i u više navrata uoči nekoliko skupština Zatvorenog investicionog fonda Trend.

Bonus video: