SIN PREDSJEDNIKA DRŽAVE ZALOŽIO POSLOVNI PROSTOR U PODGORICI

Blažo Đukanović se zadužio 250.000 eura za treću elektranu

Kredit je namijenjen firmi njegovog poslovnog partnera Slavena Burzanovića, koja je dobila koncesiju za mHE "Skrbuša"
10232 pregleda 25 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Podgorička kompanija “BB Solar“ Blaža Đukanovića založila je poslovni prostor od 33 kvadrata u Podgorici, na ime kredita od 250.000 eura namijenjenog firmi “Hydro logistics“, njegovog poslovnog partnera Slavena Burzanovića.

Kompanija poslovnog partnera sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, u septembru prošle godine dobila je od Vlade koncesiju za malu hidroelektranu (mHE) “Skrbuša”, na istoimenom vodotoku, u Trunićima kod Kolašina.

Prema centralnom registru, firmu “Hydro logistics” osnovao je Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmama “BB solar” i “BB hidro”, čiji su suvlasnici mlađi Đukanović i Ivan Burzanović.

“Hipoteka - založna izjava od 4. maja, hipotekarni povjerilac Ziraat bank Montenegro AD Podgorica, hipotekarni dužnik BB Solar i Hydro logistics, dug 250.000 eura, rok otplate 15 mjeseci“, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Da bi se osigurala da će poslovni trojac vratiti kredit, banka je upisala i zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup poslovnog prostora u zgradi KAP-a, u Staroj varoši, bez njene saglasnosti.

Vlada je u septembru 2019. donijela odluku o davanju koncesije za mHE “Skrbuša” Burzanovićevoj kompaniji.

Regulatorna agencija za enerfgetiku (RAE) je krajem januara ove godine firmi “Hydro logistics” izdala rješenje kojim se utvrđuje privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije. Predviđeno je da privremeni status povlašćenog proizvođača traje do 27. decembra 2021. Takav status dobijaju firme koje namjeravaju da grade objekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Status traje dvije godine, nakon čega RAE, ukoliko je graditelj završio izgradnju, izdaje rješenje kojim postaje povlašćeni proizvođač...

Prema Centralnom registru, firmu “Hydro logistics” osnovali su prije šest godina Tanja Kovačević i Andras Horvat. Krajem januara prošle godine vlasnik kapitala firma postaje Predrag Maudić, da bi se dva i po mjeseca kansije Burzanović upisao kao osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik...

Mlađi Đukanović već je preko svoje firme “BB Hidro” izgradio dvije mHE u Kolašinu - “Bistricu” i “Slatinu“, a podršku je pružala kompanija “BB Solar“ zalažući imovinu za kreditne aranžmane.

Milo i Blažo Đukanović
Milo i Blažo Đukanović(Foto: Filip Roganović)

“BB Solar” u prizemlju zgrade Kronig u podgoričkom naselju Kruševac ima pet poslovnih prostora, od 186, 84, 78, 9 i 43 kvadrata. Vlasnik je i stana od 52 kvadrata u zgradi koju je na zemlji Mitropolije crnogorsko-primorske u Podgorici izgradila kompanija “Volvox”, kao i poslovnog prostora od 33 metra kvadratna u prizemlju zgrade KAP-a u Staroj varoši.

Osim imovine “BB Solar”, mlađi Đukanović je za kredite založio i imovinu koju posjeduje na svoje ime, kako bi gradio mHE. U januaru prošle godine, na ime kredita od milion i po eura založio je dva poslovna prostora u zgradi Vektra, od 412 i 47 kvadrata, kao i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku.

Prema finansijskom izvještaju dostavljenom Poreskoj upravi 26. marta, Đukanovićeva kompanija “BB Solar“ nastavila je sa dobrim poslovanjem, pa je i prošle godina ostvarila dobit od 424 hiljade eura.

Blažo i njegov poslovni partner Burzanović prihodovali su prošle godine od prodaje oko 3,1 milion eura, i to su bili ključni prihodi kompanije “BB Solar”, dok su rashodi iznosili oko 2,6 miliona eura. Stalna imovina firme je uvećena i procijenjena na 1,3 miliona eura, što je za 300 hiljada eura više nego 2018. Firma potražuje 1,4 miliona eura.

Đukanovićeva firma je 2018. završila sa dobitkom od 350 hiljada eura.

Kompanija “BB Hidro“ nedavno je zatražila od Ministarstva održivog razvoja urbanističko-tehničke uslove za priključenje mHE “Slatina” na elektrodistributivnu mrežu. Riječ je o mHE na dijelu istoimenog vodotoka u Kolašinu.

Odluku kojom se na 30 godina daje koncesija firmi mlađeg Đukanovića da izgradi mHE potpisao je premijer Duško Marković.

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica”, “BB Hidro” je dobila 2016. godine, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac, koji je i potpisao saglasnost. Firma “BB Hidro” je status privremenog povlašćenog proizvođača dobila u aprilu 2018.

Kompanija “BB Solar” registrovana je za postavljanje električnih instalacija i dobila je posao ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja. “Vijesti” su ranije objavile da do potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji sa izabranim konzorcijumom “Dec Intenacional” - “Bemax” - “BB Solar” - “Permonte” nije došlo u februaru, što je bila jedna od najava državne Elektroprivrede (EPCG). Investicija je vrijedna 54 miliona eura, a do odlaganja je došlo zbog epidemije koronavirusa koja je tada zahvatila Kinu, gdje je i sjedište DEC.

Prema prvobitnim najavama, ugovor o ekološkoj rekonstrukciji trebalo je da bude potpisan do kraja 2019. godine. Od tog posla zavisi i čistiji vazduh u Pljevljima, najzagađenijem crnogorskom gradu.